20.7 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 5:51
No menu items!

Președintele este acuzat la CE pentru că intervine în justiție

spot_img

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut, printr-o scrisoare, reprezentanţilor Comisiei Europene să analizeze în cadrul structurilor de specialitate cele peste 4 200 de decrete de schimbări din funcţie ale procurorilor şi judecătorilor emise de preşedintele Traian Băsescu, de la preluarea funcţiei şi până în prezent.

Scrisoarea a fost adresată preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso, şi comisarului pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding.

Invocând un studiu realizat de Fundaţia Multimedia referitor la activitatea instituţională a tuturor preşedinţilor României, FACIAS afirmă că Traian Băsescu a emis în medie 50 de astfel de decrete pe lună, în comparaţie cu media preşedinţilor anteriori de trei pe lună, în cazul preşedintelui Ion Iliescu, respectiv patru pe lună, în cazul lui Emil Constantinescu.

Studiul Multimedia a folosit datele oficiale din arhiva Monitorului Oficial al României.

FACIAS susţine că, în condiţiile în care legislaţia românească nu a suferit schimbări relevante în această materie, ritmul cu care preşedintele Traian Băsescu a operat modificări în rândul judecătorilor şi procurorilor, în ciuda inamovibilităţii de care beneficiază, creează o suspiciune legitimă referitoare la apariţia unei vulnerabilităţi a magistraţilor în raport cu şeful statului.

FACIAS susţine că acest fenomen ar putea fi simptomul unei încălcări a separaţiei puterilor în stat, o limitare a independenţei puterii judecătoreşti care ar excede rigorilor statului de drept.

FACIAS menţionează că va cerceta conţinutul fiecărui decret prezidenţial de schimbare din funcţie a magistraţilor şi va transmite liderilor europeni rezultatele obţinute.(S.S.)