14.7 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 4:36

Președintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a pierdut procesul cu ANI

spot_img

Președintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a pierdut procesul cu ANI
foto: sanatateadeazi.com

Președintele Colegiului Medicilor și rectorul UMF Iași, Vasile Astărăstoae, a pierdut joi procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI) privind situația de conflict de interese în care s-ar afla.

De asemenea, Astărăstoae trebuie să returneze suma de 50.000 de euro, bani pe care i-a obținut din poziția de conflict de interese în care se găsește.

Potrivit ANI,  acesta s-ar fi numit singur pe diverse funcții din instituțiile de pe care le conducea pentru a obține venituri suplimentare.

“Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, indicii referitoare la posibilă savârsire de către Astarastoae Vasile, director al Institutului de Medicină Legală Iaşi, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popă, a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, fapte prevăzute şi pedepsite de Codul Penal al României. Conform dispoziţiilor art. 2531 din Codul Penal al României, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul sau, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv”, se arăta într-un comunicatul al ANI.

Decizia magistraților de la Curtea de Apel Pitești nu este definitivă și poate fi atacată la ÎCCJ.

A.V.