1.9 C
București
vineri, 27 ianuarie 2023 - 2:41
No menu items!

Președintele CJ Ialomița, Silvian Ciupercă, vizat de o anchetă DNA. PERCHEZIȚII în Capitală și în două județe

spot_img

DNA a precizat că ancheta vizează fapte de corupție și asimilate celor de corupție, comise anul acesta

Silvian-Ciuperca

  • UPDATE

Preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, ar fi favorizat o firmă din Timişoara căreia i-a fost concesionat, în mod fraudulos, un teren agricol de circa 495 de hectare, prejudiciind astfel bugetul instituţiei cu aproape 200.000 de lei pentru fiecare din cei 35 de ani ai duratei contractulului.

Potrivit documentelor anchetatorilor citate de MEDIAFAX, „preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Ciupercă Vasile Silvian, abuzând de prerogativele funcţiei deţinute a favorizat interesele economice ale SC Green Harvest SRL Timişoara, în detrimentul bugetului de stat Ialomiţa, prin atribuirea, în mod fraudulos,a contractului de concesiune a unei suprafeţe de 495,6583 ha, teren agricol, aparţinând domeniului privat al judeţului Ialomiţa, ce a făcut obiectul licitaţiei din data de 14.04.2014”.

Astfel, arată procurorii, Silvian Ciupercă, împreună cu directorul executiv al Direcţiei de Achiziţii şi Patrimoniu din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Ialomiţa, Cezar Gheorghe Vâlcan, „au acţionat pentru identificarea unor soluţii pentru ca SC Green Harvest SRL Timişoara să fie declarată câştigătoare a licitaţiei, deşi oferta acesteia nu a era cea mai mare, criteriu de bază în acordarea contractului de concesiune”.

„Prin atribuirea în mod premeditat, a contractului de concesiune firmei care a avut a doua ofertă ca preţ, factorii de decizie din cadrul CJ Ialomiţa, Ciupercă Vasile Silvian şi Vâlcan Cezar Gheorghe, au prejudiciat bugetul acestei instituţii cu suma de 198.263, 32 de lei, pentru fiecare din cei 35 de ani ai duratei pe care se întinde contractul”, se precizează în aceleaşi documente.

În legătură cu aceste fapte, procurorii anticorupţie fac cercetări pentru abuz în serviciu. Ciupercă este însă suspectat şi de alte infracţiuni, între care trafic de influenţă şi instigare la fals.

Procurorii DNA fac, miercuri dimineaţă, percheziţii la sediile Consiliului Judeţean (CJ) Ialomiţa şi Spitalului Judeţean Ialomiţa, într-un dosar privind infracţiuni de corupţie. În cauză este vizat preşedintele CJ, Silvian Ciupercă.

Surse judiciare au precizat pentru MEDIAFAX că în acest dosar sunt vizaţi, în afara preşedintelui CJ Ialomiţa, şi directori din cadrul Spitalului Judeţean Ialomiţa, suspectați de corupţie.

Oficialii DNA au precizat, miercuri, într-un comunicat de presă că Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în cursul anului 2014.

În cursul zilei de 29 octombrie 2014, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 30 de locații situate în municipiul Bucureşti și județele Ialomița și Călărași, din care trei sunt instituții publice de interes local, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

Direcția Națională Anticorupție
comunicat de presă