19.6 C
București
duminică, 25 iulie 2021 - 6:25

Președintele CJ Covasna vrea ca Jandarmeria să aibă nume maghiar

spot_img

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor (UDMR), a declarat că va adresa un memoriu conducerii Ministerului Afacerilor Interne prin care va solicita schimbarea denumirii Inspectoratului Județean de Jandarmi Covasna din “Gheorghe Doja” în “Dozsa Gyorgy”

tamas_sandor_cj covasna

Conform agerpres, președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a spus că Dozsa Gyorgy s-a născut în localitatea Dalnic, din actualul județ Covasna, într-o familie de nobili maghiari și insistă ca numele acestuia să fie consemnat în limba maghiară.

În ultimii 500 de ani, persoana lui Dozsa Gyorgy a născut controverse, deoarece mulți i-au contestat originea, numele și rolul său social, el însuși trăind între două limite, cel al curajului și al violenței. Însă un singur lucru este cert: Dozsa Gyorgy este al nostru, a fost un maghiar-secui, născut într-o familie nobiliară. Insistăm asupra numelui maghiar al celui care s-a născut odinioară la Dalnic, din acest motiv, sub semnul anului memorial, mă voi adresa în scris ministrului Afacerilor Interne, rugându-l să facă demersuri pentru înlocuirea numelui de Gheorghe Doja cu cel de Dozsa Gyorgy în denumirea Jandarmeriei Județene,

a afirmat, luni, Tamas Sandor, președintele CJ Covasna, care este și liderul UDMR Covasna.

Anul acesta se împlinesc 500 de ani de la moartea lui Gheorghe Doja, care în anul 1514 a condus marea răscoală țărănească împotriva proprietarilor de pământ. Răscoala a fost înăbușită în sânge, iar liderul ei a fost prins, torturat și executat, fiind așezat pe un tron de fier înroșit în foc.

În memoria lui, autoritățile locale au dezvelit recent o placă comemorativă din bronz pe zidul Centrului cultural din localitatea Dalnic.

S.M.