3.5 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 23:51
No menu items!

Președintele Băsescu e într-o eroare. România nu are un sold pozitiv al comerțului exterior!

spot_img

Președintele Băsescu e într-o eroare. România nu are un sold pozitiv al comerțului exterior!

Președintele Traian Băsescu a declarat luni, cu ocazia ceremoniei de învestire în funcție a noului ministrul al Justiției, Robert Cazanciuc, că România a înregistrat o premieră economică după Revoluție, respectiv un sold pozitiv al comerțului exterior. Datele statistice îl contrazic.

”Profit de onoarea pe care o am să fie Guvernul aici, să observ că pe primele două luni ale anului este pentru prima oară când avem sold al comerțului exterior pozitiv, pentru prima oară de la Revoluție”, a declarat Traian Băsescu.

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), România a înregistrat în primele două luni ale acestui an un DEFICIT comercial de 508 milioane de euro. Chiar dacă acesta a fost în scădere cu 461 de milioane de euro față de primele două luni ale anului trecut, exporturile nu au reușit să depășească importurile, pentru ca soldul comerțului exterior să fie unul pozitiv.

Astfel, în primele două luni ale acestui an, România a exportat de 75 de miliarde de euro și a importat bunuri de 80 de miliarde de euro.

Pe de altă parte, BNR a publicat luni date potrivit cărora, în primele două luni ale acestui an, România a avut un EXCEDENT DE CONT CURENT, care este diferit de soldul comerțului exterior. Acesta din urmă este doar o componentă a contului curent al balanței de plăți.

”În perioada ianuarie-februarie 2013, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un excedent de 327 de milioane de euro, comparativ cu un deficit de 657 de milioane de euro în aceeași perioadă din 2012, pe fondul reducerii DEFICITULUI BALANȚEI COMERCIALE (prin urmare, balanța comercială a fost, în continuare, pe deficit, chiar dacă unul mai mic – n.r.) și al veniturilor…”, precizează BNR.

Nici măcar în privința contului curent nu se poate spune că am înregistrat o premieră după Revoluție, în condițiile în care România a mai înregistrat excedente de cont curent.

Cosmina Croitoru