16.3 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 3:23
No menu items!

Președinția cere Guvernului un nou avion „Air Force 1”

spot_img

Președinția cere Guvernului să achiziționeze o nouă aeronavă prezidențială, deoarece în primele 3 luni ale anului s-a dus o treime din bugetul alocat deplasărilor externe

avion-tarom-boeing

Conform jurnaliștilor de la adevarul.ro, după primele vizite externe ale lui Klaus Iohannis, cu avioane închiriate ori de la TAROM, ori de la companii private, Preşedinţia a trimis Guvernului o „poziţie definitivată” cu propunerea de a fi cumpărată o aeronavă destinată exclusiv demnitarilor. Ultimul „Air Force Unu” românesc a fost scos din uz în 2010, vândut în 2012 unei companii americane care l-a alocat să alimenteze în zbor avioane ale NATO. Contractul Preşedinţiei cu TAROM, prin care lui Traian Băsescu i se rezervase o aeronavă Airbus 310 care, nemaifiind folosită de companie, a fost echipată cu sistem de comunicaţii speciale şi botezată „VIP”, a fost şi el reziliat în 2013, în urma unei dispute publice la acea vreme între preşedinte şi ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

Potrivit unor surse oficiale citate de adevarul.ro, pe termen lung, este luată în calcul cumpărarea a două avioane, unul de dimensiuni medii şi altul mai mic, de rezervă şi care să poată fi folosit şi la antrenamente.

După primele 3 luni ale anului, Administraţia Prezidențială a cheltuit 1.495.000 de lei (330.000 de euro) pentru cele 7 deplasări externe ale lui Klaus Iohannis, din care 1.197.000 (aproape 270.000 de euro) au fost cheltuieli pentru transportul aerian al delegaţiilor. În cele trei luni, preşedintele a fost la Berlin, la Paris, la Varşovia, la Kiev, la Chişinău şi de două ori la Bruxelles, un drum dus – întors costând, în medie, 40.000 de euro.

M. N.