1 C
București
miercuri, 26 ianuarie 2022 - 22:32
No menu items!

Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,4% în luna iulie

spot_img

Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,4% în luna iulie

În luna iulie 2013, comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale din România au scăzut în medie cu 0,4%, arată Institutul Național de Statistică (INS). Preţurile producţiei industriale pe piaţa internă şi externă au scăzut cu 0,2%, respectiv cu 0,9%.

Faţă de luna iulie 2012 însă, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 1,6%, cu 2,3 puncte procentuale sub creşterea înregistrată pe piaţa internă şi cu 4,4 puncte procentuale peste evoluţia înregistrată pe piaţa externă.

Comparativ cu luna iunie, preţurile producţiei industriale au înregistrat scăderi în industria bunurilor intermediare (-1,2%), industria bunurilor de capital (-0,5%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată          (-0,4%) şi industria energetică (-0,2%). Preţurile din industria bunurilor de uz curent au crescut cu 0,5%.

În luna iulie 2013, comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, preţurile producţiei industriale au crescut semnificativ la bunurile de uz curent şi la produsele energetice cu 5,6% şi respectiv 4,6%.

Bunurile de folosinţă îndelungată au înregistrat creşteri de preţ sub nivelul mediu estimat pe total industrie (+1,5%). Preţurile din industria bunurilor intermediare au scăzut cu 1,8%, iar cele din industria bunurilor de capital au scăzut cu 1,0%.

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) reprezintă, alături de Indicele preţurilor de consum, Indicele produselor agricole şi Indicii preţurilor producţiei pentru servicii, un indicator cheie pentru măsurarea inflaţiei şi pentru determinarea deflatorului Produsului Intern Brut în România.

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) este bazat pe o anchetă lunară şi măsoară evoluţia medie a preţurilor mărfurilor industriale produse în România şi vândute direct de producători, atât pe piaţa internă cât şi pe piaţa externă.

IPPI este calculat ca medie ponderată, folosind evoluţia lunară a preţurilor şi ponderile aferente produselor industriale. Ponderile reprezintă importanţa relativă a fiecărui produs în totalul producţiei industriale, folosind ca variabilă cifra de afaceri inregistrată în anul 2010.

C.C.