Preşedintele Ucrainei speră să obţină un statut special la NATO pentru țara sa

Aceste două anunţuri au fost făcute în ziua intrării în vigoare a unor noi sancţiuni economice impuse de către UE şi Statele Unite Rusiei

 porosenko

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat vineri că speră să obţină pentru ţara sa “un statut special” la NATO în cursul vizitei pe care o efectuează săptămâna viitoare în Statele Unite (o apropiere împotriva căreia Moscova a lansat un avertisment) şi că Parlamentul va ratifica marţi Acordul de Asociere cu UE, relatează AFP.

Aceste două anunţuri au fost făcute în ziua intrării în vigoare a unor noi sancţiuni economice impuse de către UE şi Statele Unite Rusiei pentru rolul pe care-l joacă, în opinia lor, în conflictul din estul Ucrainei, o acuzaţie pe care Moscova o dezminte.

Preşedintele proeuropean a promis totodată, într-o conferinţă susţinută la Kiev şi consacrată strategiei proeuropene a Ucrainei, că Crimeea, peninsula ucraineană anexată în martie de Rusia, va face parte din nou din ţară şi “nu neapărat prin mijloace militare”.

Ratificarea Acordului politic şi comercial de asociere cu UE, semnat în iunie la Bruxelles, va fi “un moment istoric” pentru ţară, a apreciat Poroşenko. Semnarea Acordului a provocat furia Moscovei, în contextul în care cel mai puternic om de la Kremlin, Vladimir Putin, caută, prin crearea unei uniuni vamale, să-şi recapete influenţa în fostele republici sovietice.

Preşedintele, ales în mai cu susţinerea puterilor occidentale, a declarat, de asemenea, că speră să obţină un “statut special” la NATO în cursul vizitei pe care o efectuează joi la Washington.

În câteva zile merg în Statele Unite, unde avem o întâlnire foarte importantă cu Congresul şi preşedintele american (…). Sperăm, de asemenea, într-un viitor apropiat, un statut special de membru non-NATO al Alianţei

Petro Poroşenko,

Președintele Ucrainei

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a anunţat la sfârşitul lui august că Ucraina intenţionează să relanseze procesul de aderare la NATO, în faţa “agresiunii” ruse din estul ţării.

În aprilie 2008, la Summitul NATO de la Bucureşti, liderii statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice au convenit că Ucraina are vocaţia să se alăture NATO, ceea ce a provocat furia Rusiei, Însă, în 2010, Guvernul prorus al preşedintelui Viktor Ianukovici a renunţat la acest obiectiv, continuând totuşi să coopereze cu NATO.

Rusia a avertizat în ultima perioadă Ucraina împotriva oricărei veleităţi atlantiste a Kievului, subliniind că acest lucru riscă să “deraieze” căutarea unei soluţii la conflictul din această ţară. Un “protocol” al unui armistiţiu a fost semnat în urmă cu exact o săptămână între Kiev şi rebelii proruşi, iar armistiţiul este, în genral, respectat pe teren.

 

C.A.

NICIUN COMENTARIU