9 C
București
sâmbătă, 25 martie 2023 - 7:24
No menu items!

Preşedintele, supărat pe Ponta, Boc şi MRU. Niciunul nu a respectat angajamentele cu FMI

spot_img

Preşedintele Traian Băsescu i-a rugat vineri pe toţi reprezentanţi partidelor politice să ”nu mai vândă gogoşi”, să uite că este campanie electorală, şi să vină cu oferte realiste care să vizeze un buget realist. De asemenea, şeful statului s-a arătat nemulţumit şi de Ponta, Boc şi MRU pentru că nu au respectat niciun angajament cu FMI.

”Partidele vin cu toate ofertele pământului. Niciunul nu vizează un buget realist. Cred că marea prioritate pentru la anul este să menţinem stabilitatea fiscală şi să facem pasul următor în aplicarea legii pensiilor, adică indexarea. Cred că ar trebui reanalizată posiblitatea indexării pensiilor, esenţa este stabilitate fiscală, iar partidele care se întrec în a vinde gogoşi pentru televiziuni, să vină cu oferta lor de reduceri de peste tot, alături de un buget de care să spunem toţi – da, este realist din punctul de vedere al veniturilor”, a declatat preşedintele într-o conferinţă de presă. El a mai arătat că partidele ar trebui să renunţe la disputele politice.

”Poate reuşim să aducem partidele aflate în campanie electorală în problemele reale ale ţării, şi nu în dispute ”ba io, ba tu, ba familia ta” Aş vrea să văd care sunt opţiunile reale ale partidelor, fără visele scrise acolo. În acelaşi timp, vreau să înţelegem foarte bine că România nu este într-o situaţie critică, critică ne-o facem noi, pentru că nu facem ce trebuie, pentru că nu utlizăm banii. Suntem ţara care şi-a făcut cel mai rapid restabilirea echilibrelor macroeconomice, ele nu se menţin singure, ci trebuie consolidate din punct de vedere al creşterii economice”, a mai spus Traian Băsescu.

Nici Ponta, nici Boc, nici MRU n-au respectat un angajament cu FMI

Preşedintele nu s-a sfiit să acuze atât guvernul Ponta dar şi pe cele care au fost conduse de Emil Boc şi de Mihai Răzvan Ungureanu că nu au respectat un angajament cu FMI şi anume cel referitor la managementul privat, numind în funcţii importante ”politruci”. ”Am făcut o mică cercetare şi am constatat că şi guvernul Ponta face aceleaşi greşeli pe care le-a făcut guvernul Boc, adică peste tot numai politruci. La portul Costanţa este un domn care s-a ocupat de IT până acum şi este director general al celei mai mari infrastructuri portuare pe care o are România în condiţiile în care discutăm de nevoia de a avea manageri cu experienţă”, a motivat preşedintele care a adăugat că ”îi este frică” să se gândească ce este şi în alte societăţi importante cum ar fi COMPET sau ROMGAZ unde există tot numiri politice.

Oltchim, un circ, un joc de-a privatizarea

În context, Traian Băsescu a apreciat că la Oltchim a fost un ”circ”, un joc de a autoprivatizarea, cu intenţia de a prinde un şoricel mic cu o capacană mare. ”Şi e păcat că Guvenrul s-a pretat la astfel de jocuri, ca să laşi modificarea caietlui de sarcini pentru o persoană fizică – numai n-au scris acolo Dan Diaconescu. (…) O asemenea privatizare nu e privatizare, şi toţi suntem de acod că un combinat de talia Oltchimului poate fi privatizat cu un partener strategic şi nu cu o peroană fizică, asta înţelege oricine. După ce a văzut declanşarea procedurii, şi Fondul (n.r. – FMI) a spus ”să o opriţi”. (C.C.)