16.1 C
București
vineri, 14 mai 2021 - 1:23

Preşedintele CSM Oana Schmidt Hăineală către colega anchetată de DNA: “Calmează-te, liniștește-te, că se rezolvă! O să fie bine!”

spot_img

foto: luju.ro

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Oana Schmidt Hăineală a fost vizată de anchetatorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în dosarul instrumentat, în 2006, pe numele procuroarei Rita Branga, condamnată  definitiv la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru mai multe infracțiuni de luare de mită.

Convorbirile purtate, în acea perioadă, de actuala șefă a CSM (pe atunci prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău) cu fosta sa subalternă Rita Branga (prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Podul Turcului) au fost interceptate de anchetatori și se regăsesc în dosarul aflat acum în arhiva Curții de Apel București.

Potrivit site-ului  www.luju.ro, care publică marți interceptările, conversațiile purtate de Oana Schmidt Hăineală cu Rita Branga arată nu doar legătura de “amiciţie” dintre cele două, ci şi îngrijorarea actualului preşedinte al CSM în privinţa intenţiilor procurorului anticorupţie care persevera în investigaţii.
 
„98. În timpul cercetărilor, ca urmare a interceptării și înregistrării convorbirilor telefonice purtate de diferite persoane, autorizate de instanța de judecată în condițiile legii, au apărut suspiciuni cu privire la implicarea altor persoane în activitatea infracțională desfășurată de inculpata BRANGA RITA și Bogonoș Branga Ioan (soțul Ritei Branga n.r.). Astfel, pe parcursul anchetei au fost interceptate convorbiri telefonice purtate de inculpata BRANGA RITA cu SCHMIDT HĂINEALĂ OANA, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacau, în cadrul cărora aceasta din urmă părea interesată de modul în care se desfășurau cercetările de către DNA – Secția de combatere a coruptiei”, notează procurorii în rechizitoriul transmis instanței.
  • convorbire telefonica purtata la data de 13.06.2006, ora 18.09.51 de numita Branga Rita, aflata la postul telefonic 0747.075.776 cu o persoana de sex feminin, apelata cu numele OANA, aflata la postul telefonic 0745.622.065 (folder S143_111000806197)

OANA: N-au venit aia inapoi, nu? BRANGA RITA: Nu, nimic, da’ nu mai vin la tine, gata! OANA: Aa! Nu mai vin? BR: Nu! Se duc direct la BACAU! OANA: Aa! Am inteles! BR: Pe mine m-au lasat in pace, cica! Pentru moment! OANA: Ihi! BR: S-au dus la Dealu Morii, cine stie cat mai stau si pe acolo? Vreo jumatate de ora, o ora? OANA: Mare-i gradina! Asta-i! Gata! BR: Da? OANA: Hai, calmeaza-te, linisteste-te, ca se rezolva! O sa fie bine! BR: Ihi! Ihi! OANA: Da? BR: Da! Vedem noi, vedem noi! OANA: Hai, linisteste-te! BR: Te sun maine! Ma suni maine si … OANA: Ne auzim maine, da? BR: Da, da, da, da!

  • convorbire telefonica purtata la data de 14.06.2006, ora 19.37.46 de numita Branga Rita, aflata la postul telefonic 0747.075.576 cu o persoana de sex feminin, apelata cu numele OANA, aflata la postul telefonic 0745.622.065 (folder S143_111000808241)

BR: Ce-i intreaba? Cei care-au fost… daca mi-au dat mie ceva! OANA: Doamne fereste! BR: „Daca am dat sau am primit!” Stii? Daca mi-a dat sau am primit ceva! Da’ zic, „na asta-i buna!” OANA: Pentru ce, asta? BR: Cum pentru ce? OANA: Pentru ce? BR: A! Pentru ca… pentru hartiile alea ale lor, pentru dosare… solutionate! OANA: Si legat de mine? BR: A! Nu, nu, nu! Da’ a intrebat ceva, i-a intrebat si pe politisti, c-a fost la Dealu Morii, si la astia s-antalnit si cu astia de la Rachitoasa, stii? OANA: Asa! BR: Si-a intrebat… Aa! „Stiti cumva daca doamna primeste sau cara sau duce ceva?” Si astia au zis: „Nu dom’le, nu stim nimic! De unde sa stim ceva? N-avem nicio treaba!” (…….) BR: Ei! Si… Tot pe chestia s-a pistonat, pe cine a fost pana acum, tot pe chestia asta s-a mers! Daca s-a dat sau nu s-a dat ceva! OANA: Ihi! Si oamenii ce-au spus? BR: N-au spus nimic de tine! Ei! Nu! Da’ ti-am zis, de tine atat a fost, discutia cu LIDIA! Cu mine n-a fost discutie de tine! OANA: Ihi! Nu da’ de oamenii? Cu oamenii? BR: A! Cu oamenii! Pai, pfuuu, he, he! Cu oamenii ti-am zis care au fost discutiile! Eu… trebuia! Sa-i faca pe astia sa spuna: „Da, i-am dat ceva! Orice!” OANA: Si aia ce au spus? BR: (neinteligibil)… „N-am dat nimic!” „Nici macar de-un purcel, vreo gaina?” „Ce dom’le, da! Eu n-am nici pentru mine, mai dau si la altul?” OANA: Da! BR: Cum adica? Da’ ce, ce-i asta? Da nu s-a mai pomenit asa ceva, efectiv. OANA: Da! BR: „Niciodata in viata!” Si nu, oamenii, logic au spus: „nu, nu, nu!” Stii? Pai cica: „da’, na!” Si maine, mai are de chemat maine inca! OANA: Pe cine? BR: De la Barlad pe unu! OANA: Asa! BR: A! De pe la Stanisesti! OANA: Asa! BR: Deci de unde a luat dosar! Inclusiv dosarul ala cu „moldoveanu”, ti-am zis ca l-a luat! Ei! Poa’ sa-l cheme pe „moldoveanu” de unde l-o gasi! OANA: Da, da! BR: Da! Nu-i solutionat, asa este! N-are decat sa-i dea el solutie daca vrea!

  • convorbire telefonica purtata la data de 14.06.2006, ora 19.45.25 de numita Branga Rita, aflata la postul telefonic 0747.075.576 cu o persoana de sex feminin, apelata cu numele OANA, aflata la postul telefonic 0745.622.065 (folder S143_111000808251)

….. OANA: Si pe soferul astalalt, care-l ai acum? L-a audiat? BR: Nu, nu, nu, nu! OANA: Ihi! BR: Pe el nu! Probabil mai tarziu, da’ nu acum! OANA: Ihia, ihi! BR: Nu stiu, nu! Inca nu! Asta este! Nu stiu ce sa zic! Om vedea… ce e, ce o avea de gand, stii? OANA: I? Da! Nu, nu! E ciudat! BR: I! Tie cum ti s-a parut asa? OANA: Mi s-a parut ciudatel! BR: Ihi! OANA: Sincer! BR: Ihi! OANA: Deci, ca maniera de abordare a problemei, ciudatel! BR: Ihi! Da, da’ tu, ti-a… Ti-a zis, asa ceva, ca a fost la mine? Cum nu stii ce, impresii, pareri? OANA: Da! Mi-a zis c-a fost, ca mai are treaba, deci, nu! Nimic! Asa! Cam asa a prezentat, stii! (….) OANA: Nu stiu, treizeci si ceva! Si pe politisti ce i-a intrebat RITA? Mai imi zici o data?

BR: Pai, da’, da’ pe politisti nu i-a audiat, maine ii audiaza!

OANA: ihi!

BR: Tre … Deci, trebuia sa-i audieze azi, da’ nu s-au dus, pare-mi-se, nu stiu!

(….) OANA: Da’ de mine ce-o intrebat, cum ne intelegem noi cu politistii sau cum?

BR: Nu, nu! Deci, nu pot sa-ti spun exact, ca LIDIA mi-a re… mi-a relatat! Si nici nu stiu daca o fi adevarat, ce mi-a spus si aia adica…

OANA: Cum ti-a spus?

BR: “M-a intrebat de cati ani esti tu acolo”

OANA: Da! Pai asta nu! Asta m-a intrebat si pe mine, de cati ani sunt aici!

BR: Asa. Cum “care-s relatiile tale”… Ceva de genu’ asta… “cu subordonatii”?

OANA: Aha!

BR: Na! “Bune!” De, de STAN, l-a interesat mai mult! Am inteles de la LIDIA, nu stiu!

OANA: Ihi!

BR: De GEANI (n.r.: Acum şeful inspecţiei judiciare pentru procurori), ca “De ce a plecat asa repede, ca de cate ori a venit acolo?” Si nu stiu ce! No!

OANA: Da!

BR: Ei! Da’ pai… poa’ sa-ntrebe, doar na!

OANA: Da, bineinteles!

BR: Sa-si dea cu parerea de ce-a plecat!

OANA: Da’ asta a spus: “Da’ eu nu pot sa-mi dau cu parerea! Nu-mi permit sa fac asa ceva!” A zis: “Fiecare cu motivele lui!”

BR: Da, da, da! Si pe tine cand te-a citat, maine?

OANA: Da! Maine, maine! Maine dupa-amiaza!

La finalul investigațiilor care au vizat-o pe Rita Branga, procurorii anticorupție au decis neînceperea urmăririi penale (NUP) în privința Oanei Schimdt Hăineală, pe motiv că „în urma cercetărilor efectuate în cauză nu s-a dovedit cu certitudine că Schmidt Hăineală Oana ar fi favorizat pe inculpata Branga Rita, cercetată pentru fapte de corupție”.

Sursa Zilei dezvăluia pe 17 iulie că numele președintelui CSM Oana Schimdt Hăineală apare în dosarul unui procuror condamnat pentru corupție, alături de cel al “regelui asfaltului” Dorinel Umbrărescu.