-1.6 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022 - 12:50
No menu items!

Preşedintele Consiliului Fiscal: Adoptarea euro în 2019, nerealistă din punct de vedere strict economic

spot_img

Ionuț Dumitru consideră că, deşi perspectivele de creştere economică se îmbunătăţesc, nivelul de 3,5% estimat pentru acest an este insuficient pentru a adera la zona euro

Euro frankfurt

Adoptarea euro de la 1 ianuarie 2019 pare o ţintă nerealistă din punct de vedere strict economic, fiind un obiectiv foarte ambiţios, cu raţiuni politice şi strategice în spate, mai degrabă decât cu raţiuni economice, apreciază preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

România și-a fixat un obiectiv foarte ambițios pentru adoptarea euro – 2019. Sunt rațiuni politice, strategice în spate, mai degrabă decât rațiuni economice. Dacă privim lucrurile din punct de vedere strict economic, deși nu este posibil, 2019 pare o țintă nerealistă. Ca să ajungem acolo, avem nevoie de un road-map care să ne conducă spre acel obiectiv ambițios, care să ne permită să accelerăm reformele structurale, care să ne conducă la o creștere economică foarte rapidă.

Ionuț Dumitrupreședinte, Consiliul Fiscal

În materie de convergență către zona euro, România a ajuns la un PIB pe locuitor de 47% față de media din Germania și Franța, în timp ce Estonia și Letonia, cele mai sărace țări care au intrat în zona euro, aveau un PIB pe locuitor de 60% din referința menționată. “Pentru a ajunge la un nivel similar, România ar trebui să aibă o convergență foarte rapidă, cu o creștere economică de cel puțin 4% – 5% pe an. Suntem departe în momentul de față”, a mai spus Ionuț Dumitru.

Președintele Consiliului Fiscal este de părere că perspectivele de creștere economică se îmbunătățesc, iar estimările pentru acest an sunt de 3,5%, considerate pesimiste în condițiile în care anul agricol se anunță peste medie.

Dacă excludem agricultura, creșterea economică de anul acesta este mult mai mare decât cea de anul trecut. Dar, chiar și 3,5% este insuficient pentru a ne atinge obiectivul pentru adoptarea euro în 2019. Pentru a atinge acest obiectiv avem nevoie de o creștere economică mult mai mare.

Ionuț Dumitru
președinte, Consiliul Fiscal

Pentru a obține o creștere economică mult mai mare, o condiție obligatorie, în opinia președintelui Consiliului Fiscal, este legată de absorbția fondurilor europene, care stagnează după un an 2013 bun. De asemenea, este necesară restructurarea companiilor de stat, care încă au arierate de 50% din cifra de afaceri, în special către stat, comparativ cu 9% în cazul companiilor de stat.

În acest context, Ionuț Dumitru a amintit și minusul de un miliard de lei la încasările din taxe și impozite în primul trimestru din acest an, față de ținta propusă, și gradul redus de încasare la TVA în contextul creșterii comerțului. “Atunci când vânzările cu amănuntul cresc cu 9% în termen de volume, încasările din TVA au o performanță extrem de slabă, este o decuplare totală. Explicația nu poate fi decât una legată de creșterea evaziunii fiscale. Evaziunea din TVA este deja la cote alarmante, și este puțin spus“, a încheiat Ionuț Dumitru.

R.D.