23.6 C
București
duminică, 20 iunie 2021 - 19:38

Preşedintele ADS, Dan Mogoş, urmărit penal pentru instigare la abuz a funcţionarilor din subordine

spot_img

Mogos Dan_ADS_SZ

Preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), Dan Mogoş, este urmărit penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care îl acuză de instigare la abuz în serviciu a funcţionarilor din subordinea sa, după ce le-a cerut acestora să încalce legea în favoarea unor firme private.

DNA a anunțat, marți, într-un comunicat de presă, că Mogoș a fost pus sub acuzare în cauza în care opt persoane, printre care doi şefi din ADS şi preşedintele Agrostar, sunt urmărite penal pentru fapte de corupţie.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii arată că, în perioada ianuarie – octombrie 2013, învinuiţii Dan Mogoş, în exercitarea funcţiei de preşedinte al ADS, şi Lucian Relu Vicenţiu Cuc, în calitate de director al Direcţiei strategie, managementul datelor şi activităţilor din cadrul ADS, au instigat funcţionarii din subordinea acestora cu atribuţii în domeniul achiziţiilor publice să încalce dispoziţiile legale pentru favorizarea unor firme private, finalizate cu încheierea de contracte care prejudiciau bugetul instituţiei.

Totodată, subliniază anchetatorii, învinuiţii au făcut presiuni cu ameninţarea demiterii din funcţie a funcţionarilor din subordine, pentru ca aceştia să nu respecte procedurile legale de achiziţie şi să accepte încheierea contractelor în condiţii păguboase pentru ADS.

“În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, cei doi învinuiţi, au modificat programul anual de achiziţii publice pe 2013 al ADS cu încălcarea bugetului de venituri şi cheltuieli (BVC) prin realocări de fonduri de la repere necesare şi utile companiei la altele nejustificate”, mai arată procurorii.

Potrivit acestora, în perioada iunie-octombrie 2013, învinuitul Ştefan Niculae, în calitate de preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii Conexe Agrostar s-a asociat cu Ilie Cristian Sandu, Dragoş Ştefăniţă Gheorghiu, Todea Ioan Florin, Alexandru Bolla şi Bogdan Rădulescu în vederea săvârşirii unei infracţiuni de şantaj împotriva unei persoane din cadrul Agrostar.

Scopul şantajului, arată procurorii DNA, era acela ca învinuitul Niculae să preia controlul patrimonial al Agrostar.

Dan Mogoş a declarat, marţi, după ce a stat aproximativ 20 de minute în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că a fost “reprogramat”, urmând să se prezinte într-o altă zi în faţa anchetatorilor.

Şeful Direcţiei strategie, managementul datelor şi activităţilor din ADS, Vincenţiu Relu Lucian Cuc, preşedintele Agrostar, Ştefan Niculae, şi alte şase persoane, între care o alta cu funcţie de conducere din ADS, sunt urmărite penal pentru fapte de corupţie.

Potrivit DNA, directorul Cuc este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu în formă continuată, iar Ştefan Niculae, pentru asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuni de şantaj.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi, pentru asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuni de şantaj şi complicitate la şantaj, Ilie Cristian Sandu, Ştefăniţă Dragoş Gheorghiu, Ioan Florin Todea, Alexandru Bolla şi Bogdan Rădulescu.

Procurorii anticorupţiei informau, vineri, că s-a mai dispus începerea urmăririi penale şi faţă de o altă persoană, cu funcţie de conducere din cadrul ADS, însă numele acesteia nu a fost făcut public.

Potrivit DNA, celor şapte învinuţi nominalizaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile.

Vineri, 1 noiembrie, procurorii DNA au descins la sediile Ministerului Agriculturii, ADS și Agrostar, de unde au ridicat mai multe documente. În aceeași zi, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, anunța că președintele ADS, Dan Lucian Stefan Mogoș, a fost demis.

R.D.