4.6 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 16:35
No menu items!

Prahova: Grevă de avertisment a sindicaliștilor din învățământ

spot_img

foto: stiri.rol.ro
foto: stiri.rol.ro

Peste 7.000 de membri ai Sindicatului “Școala Prahovei” au intrat luni în grevă de avertisment, cadrele didactice purtând banderole albe pe braț în timpul cursurilor.

Aproximativ 7.300 de membri ai acestui sindicat, cadre didactice, nedidactice și personal auxiliar, se vor afla timp de trei zile în grevă de avertisment, fără ca procesul de învățământ să fie afectat.

“Dăm un semnal prin purtarea unor banderole albe pe braț timp de trei zile pentru cinci solicitări cu termene precise. Procesul de învățământ nu se întrerupe. Urmează alte forme de protest graduale”, a declarat liderul Sindicatului “Școala Prahovei”, Ion Duță.

Sindicaliștii cer alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din PIB pentru educație și creșterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învățământ, din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public, modificarea Legii educației naționale — reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învățământ și gradul didactic I, decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice să se facă de la bugetul de stat, prin Ministerul Educației Naționale, introducerea prevederilor Legii nr. 315/2006 privind stimularea achiziționării de cărți sau programe educaționale pe suport electronic, reintroducerea sporului de doctorat, posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puțin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei, acordarea gradației de merit pentru personalul didactic auxiliar, introducerea posibilității dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanțare de la bugetul de stat — adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanți să crească cu 50%, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcției didactice și cel minim să fie de 2:1, depolitizarea învățământului și regândirea programelor școlare și a sistemului de evaluare a elevilor.

Președintele Sindicatului “Școala Prahovei” a spus că această grevă de avertisment va fi urmată și de alte forme de protest, respectiv depunerea de scrisori la parlamentari de Prahova și la partidele politice și pichetarea Prefecturii Prahova.

A.V.