4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 7:21
No menu items!

Prag de vaccinare de 60% pentru personalul școlilor, ca să funcționeze cu prezență fizică. Elevii, testați de două ori pe săptămână, abia din 21 noiembrie

spot_img

Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, joi, că pragul de vaccinare în rândul personalului didactic, astfel încât unitățile de învățământ să funcţioneze cu prezenţă fizică, ar putea fi de 60%. Elevii vor fi testați de două ori pe săptămână, însă abia din 21 noiembrie, când testele ajung în școli.

“Conform discuţiilor de până acum, se conturează un prag de vaccinare de 60% în rândul personalului şcolii, pentru a funcţiona cu prezenţă fizică. Decizia finală se va anunţa vineri, la ora 10.00, la sediul Ministerului Educaţiei”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, pentru a preveni răspândirea COVID-19, toți elevii, preșcolarii, profesorii, învățătorii și angajații din școli, inclusiv personalul nedidactic, vor face teste de salivă de două ori pe săptămână, gratuit, însă abia din 21 noiembrie, a anunțat la Digi24, Sorin Cîmpeanu.

Și asta pentru că primele 9 milioane de teste de salivă vor ajunge în școli în perioada 21 – 25 noiembrie. 

Ministrul a precizat că va fi necesar un instructaj minim pentru efectuarea testelor, instructaj care ar trebui să fie făcut de personal medical. Au fost contractate 70 de milioane de teste, calculate pentru 11 săptămâni.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că vacanţa şcolară nu va fi prelungită şi elevii se vor întoarce fizic la şcoală, acolo unde condiţiile epidemiologice şi sanitare o permit, însă a precizat că a fost introdusă o condiţie pentru ca şcolile să poată funcţiona normal, şi anume, gradul de vaccinare al personalului din unitatea de învăţământ.

Inspectoratul Școlar București a publicat, miercuri, lista cu rata de vaccinare a angajaților din toate unitățile de învățământ din București, de stat și private. Unele unități de învățământ au procente de 90 și chiar 100%, dar există și două grădinițe cu un procent de vaccinare de 10-12%. Cele mai multe unități școlare gimnaziale sau licee au însă procent de peste 50-60%.

                                                                                                                    Adina Silav