10.3 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 23:01

POWER PLATE – silueta mult visată cu efort minim

spot_img

Principiul folosit de acest tip de aparat este cel al antrenamentului cu ajutorul acceleraţiei şi stimularea răspunsului natural al corpului la vibraţii

power_plate

Tehnologie bazată pe vibrații, utilizată în anii ’70 de astronauții ruși în cadrul antrenamentelor de pregătire, Power Plate este unul dintre aparatele de fitness foarte îndrăgite de cei care fie nu au prea mult timp alocat sportului, fie nu sunt dispuși să depună efort susținut, prea mare pentru a obține silueta dorită.

Principiul folosit este cel al antrenamentului cu ajutorul acceleraţiei şi stimularea răspunsului natural al corpului la vibraţii. 10-15 minute de antrenament reprezintă echivalentul unei ore de antrenament clasic.

Power Plate este foarte uşor de folosit. Exerciţiile sunt destul de simple, putând  fi executate de oricine, fără utilizarea unor greutăţi suplimentare.

Platforma generează vibrații care produc contracții reflexe ale mușchilor, ce vor duce la creșterea tonusului și a masei musculare, timp în care multe alte procese sunt stimulate, într-o anumită măsură, ca urmare a acestui nivel ridicat al activităţii musculare: producţia de colagen va creşte, ceea ce determină creşterea fermităţii pielii; trupul se relaxează, iar stresul este redus, prin facilitarea producţiei de serotonină; sângele se oxigenează, ceea ce ajută circulaţia și previne apariţia si dezvoltarea celulitei.

Vestea bună este că aparatul poate fi folosit și de persoanele mai în vârstă, unul dintre efectele benefice ale utilizării acestuia fiind creşterea densităţii ţesutului osos, ceea ce semnifică un tratament eficient împotriva osteoporozei. Aparatul este prevăzut și cu benzi elastice, cu care se exersează musculatura brațelor.

Este indicat să se lucreze pe acest aparat sub îndrumarea unui instructor specializat. Dacă dorești să achiziționezi acasă Power Plate, te sfătuiesc să-l testezi mai întâi prin câteva ședințe, sub îndrumare, la un centru de fitness, pentru a înțelege cum se lucrează efectiv pe acest aparat. De ce spun acest lucru? Este foarte importantă menținerea unei poziții corecte pe aparat în timpul efectuării exercițiilor, în caz contrar riști accidentări (întinderi musculare, amețeli, dureri de cap).

Astfel, genunchii trebuie ținuți în permanență ușor îndoiți, în timp ce spatele este drept. Fiecare poziție se menține pe aparat 30 secunde în faza de începător și până la 45 secunde, în cea de avansat. Frecvența vibrațiilor se va crește treptat. O ședință durează 15-20 minute și se încheie cu câteva exerciții de stretching de aproximativ 5 minute.

Utilizarea acestui aparat este contraindicată persoanelor care au suferit recent o intervenție chirurgicală, suferă de boli cardiovasculare sau epilepsie. De asemenea, nu poate fi folosit de femeile însărcinate. Ca în orice activitate sportivă – fie că necesită un efort susținut sau nu – înainte de a începe un tip de antrenament sunt importante recomandările și sfaturile unui medic de specialitate.

Până data viitoare, nu uitați să fiți ALWAYS FIT AND READY FOR FITNESS!

Lucian Mera