10.8 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 20:31

Posibilul activist care i-a distrus mașina ministrului Barbu a fost identificat. Dosarul ar putea fi declinat

spot_img

Alexe Alexandru

Doi dintre presupuşii atacatori ai mașinii ministrului culturii Daniel Barbu, Claudiu Crăciun şi Alexandru Alexe, au fost audiaţi, vineri, la Secţia 10 Poliţie din Capitală.
Alţi trei bărbaţi au aceeaşi calitate de făptuitori, o parte dintre aceştia fiind de negăsit după declanşarea anchetei. Parchetul nu a confirmat deocamdată începerea urmării penale în acest dosar, ancheta aflându-se încă în faza actelor premergătoare. Cercetările sunt supravegheate în prezent de procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, însă cel mai probabil dosarul va fi declinat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti întrucât din investigaţii ar fi reieşit că unul dintre făptuitori are calitate de avocat.
Claudiu Crăciun este lector universitar la catedra de știinte politice si studii europene a Facultății de Științe Politice a Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, remarcându-se la protestele din februarie 2012, din Piaţa Universităţii.

Alexandru Alexe este activistul care a organizat primul „Occupy” din Romania, „Occupy Bucharest”, în octombrie 2011, şi participă la majoritatea protestelor Active Watch, Miliția Spirituală, Critic Atac.

Nu a fost un atac. Vă rog să aveţi grijă ce cuvinte folosiţi. A fost o întâlnire spontană pentru a atrage atenţia asupra catastrofei pe care dânsul o pregăteşte la Roşia Montana. Îmi pare rău de incident. Nu am văzut când s-a spart luneta. Am strigat doar demisia domnului Barbu, vrem cultură şi nu cianură, şi dacă aceste lucruri înseamnă ultraj, mă declar vinovat!

Claudiu Crăciun
activist

Investigaţia vizează însă numai infracţiunea de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, prevăzute de art. 312 din Codul Penal. Pentru a verifica însă dacă manifestările au adus atingere bunelor moravuri ori au tulburat ordinea publică, poliţiştii au audiat peste 40 de persoane, atât manifestanţi cât şi locuitori din zonă, ori clienţi ai cafenelelor din apropierea Clubului A, localul în faţa căruia ministrul Daniel Barbu a fost asaltat de manifestanţi.

Specialiştii poliţiei au analizat imaginile transmise de posturile de televiziune, dar şi înregistrările de pe camere de supraveghere din zonă şi ale Jandarmeriei Române, pentru a-i identifica pe martorii şi autorii manifestaţiei care s-a soldat cu spargerea lunetei maşinii aparţinând Ministerului Culturii. Oficiali din Poliţie au declarat pentru Sursa Zilei că luneta maşinii Ministerului Culturii a fost spartă de Alexandru Alexe cu punga în care avea strânse mai multe monede, însă acesta nu a fost pus încă sub acuzare..

Daniel Barbu a participat în 17 octombrie, de la ora 19, la evenimentul „Cafeneaua critică”, în Club A, din Centrul Vechi al Capitalei. Zeci de manifestanţi s-au mobilizat prin mesaje transmise pe reţele de socializare şi au hotărât să îl acosteze pe ministril Culturii. Intraţi în local, manifestaţii au întrerupt dezbaterea, au desfăşurat pancarte în jurul lui Barbu şi au aruncat înspre acesta cu bancnote false, pe care era tipărit portretul lui. Tot ei i-au întins lui Barbu o pungă cu monede şi l-au huiduit, întrebându-l „Câţi bani ţi-ai luat?” şi cerându-i demisia.

Dezbaterea nu a mai fost reluată, iar ministrul Barbu a părăsit localul. Maşina care aparţinea Ministerului Educaţiei a fost blocată de manifestanţi, care au lipit bancnote cu chipul lui Daniel Barbu. Luneta maşinii a fost spartă, ministrul reuşind să plece numai după ce au intervenit echipaje de la Jandarmerie, Poliţia Locală şi SPP.

Poliţia Capitalei s-a autosesizat a doua zi, 16 persoane fiind identificate iniţial pe imaginile strânse de anchetatori. Cercul a fost ulterior lărgit pentru că majoritatea persoanelor identificate şi audiate erau manifestanţi care au declarat că nu s-au simţit afectaţi de scandalul public.

Mihaela Chiper