16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 6:00
No menu items!

Posibili înlocuitori pentru cei trei judecători constituționali care își încetează activitatea

spot_img

Curtea ConstitutionalaMandatele a trei judecători constituționali expiră în vara acestui an, fiind deja vehiculate numele înlocuitorilor lor. Curtea Constituțională a informat Parlamentul că mandatele lui Ion Predescu, Acsinte Gaspar și Aspaziei Cojocaru încetează începând cu data de 8 iunie. Potrivit reglementărilor în vigoare, numirea altor judecători trebuie făcută cu cel puțin o lună înainte de expirarea mandatelor. Potrivit Legii 47/1992, Curtea Constituțională trebuie să aducă la cunoștință acest fapt Parlamentului sau președintelui României, cu trei luni înainte.

Potrivit unor surse politice, numele vehiculate pentru înlocuirea celor trei judecători se prezintă astfel:

  • Mona Pivniceru, ministrul justiției, sau președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, în locul Aspaziei Cojocaru, din partea PNL.
  • Valer Dorneanu, în llocul lui Ion Predescu, din partea PSD
  • Cristian Diaconescu, în locul lui Acsinte Gaspar, din partea Președinției.

În cazul Monei Pivniceru sau Liviei Stanciu, potrivit Legii 47/1992, „funcţia de judecător este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice”, iar, „în cazul în care candidatul ocupă o funcţie incompatibilă cu aceea de judecător al Curţii Constituționale sau face parte dintr-un partid politic, candidatul se angajează să demisioneze, la data numirii, din acea funcţie sau din partidul politic al cărui membru este”. V.M.

FOTO: facebook.com/victor.ponta/photos_stream