9.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 1:34
No menu items!

Posibil INCIDENT nuclear în Ucraina. Ministerul Mediului: Valorile radioactivităţii, în limite normale în România

spot_img

Un reactor al centralei nucleare Zaporojie – cea mai mare din Ucraina – a fost oprit sâmbătă, în urma unei defecţiuni la sistemul electric

nuclear-energie

Valorile radioactivităţii sunt în limite normale în România, conform analizelor făcute după ce au fost date informaţii privind posibile scurgeri radioactive la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, iar circulaţia aerului nu favorizează transportul de poluant, au transmis miercuri oficiali ai Ministerul Mediului.

În legătură cu informaţiile apărute în presă referitor la posibile scurgeri radioactive la o centrală nucleară din Ucraina – Zaporojie, membrii Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) au analizat toate datele şi informaţiile furnizate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi Administraţia Naţională de Meteorologie şi au constatat că, la nivel naţional, conform datelor de monitorizare permanentă a radioactivităţii mediului din ultimele zile, valorile s-au încadrat în limitele de variație ale fondului natural pentru toți factorii de mediu.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
comunicat de presă

De asemenea, în perioada 30 decembrie, ora 21.00 – 31 decembrie, ora 12.00, circulaţia aerului în zona centralei Zaporojie este slabă, din sector predominant nordic spre centrul Mării Negre şi Turcia, şi nu favorizează transportul de poluant către România, au mai precizat oficialii MMAP.

În perioada următoare, MMAP va colecta și va analiza informaţiile şi datele legate de subiect și va menține contactul permanent cu instituțiile statului care dețin atribuții în acest domeniu. De asemenea, vom informa opinia publică ori de câte ori vor apărea informaţii relevante„, a declarat preşedintele Comitetului ministerial pentru Situaţii de Urgenţă, Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Ministerul precizează că a emis comunicatul în urma informațiilor apărute în presă referitoare la „posibile scurgeri radioactive la o centrală nucleară din Ucraina – Zaporojie”.

Site-ul de știri rusesc Life News a publicat documente afirmând că provin de la ministerul ucrainean pentru Situații de Urgență și a arătat că o scurgere la centrală a condus în ultimele două zile la o creștere de 16 ori a radiațiilor peste normele acceptate. Autoritățile ucrainene au negat marți informațiile apărute în media pro-Kremlin asupra unor scurgeri radioactive la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, informează Reuters.

Trei oficiali din Ministerul ucrainean pentru Situații de Urgență, Ministerul Energiei și chiar centrala au declarat pentru Reuters că nu a existat nicio scurgere.