20 C
București
miercuri, 23 iunie 2021 - 2:55

Porturile din Constanţa, închise luni din cauza vântului puternic

spot_img

Porturile din Constanța, închise din cauza vântului puternic

Manevrele navelor au fost suspendate, luni la prânz, în toate porturile constănţene, din cauza vântului ce suflă, la rafală, cu viteze de 70 – 80 de kilometri pe oră.

Potrivit autorităţilor portuare, operaţiunile au fost sistate în porturi, rând pe rând, începând cu portul Constanţa Sud – fluvial, deoarece vântul suflă cu viteze de 60 – 70 de kilometri pe oră la ţărm, iar în larg poate ajunge şi depăşi 80 de kilometri pe oră.

Activitatea a fost apoi oprită în porturile Constanţa Nord şi Midia, iar ultimul port închis a fost Mangalia.

Tot din cauza vântului puternic a fost restricţionată şi deplasarea convoaielor de barje pe Canalul Dunăre – Marea Neagră, prin ecluza de la Agigea către portul Constanţa Sud – fluvial.

În această situaţie, pentru siguranţă, navele aflate în rada exterioară trebuie să stea cu motoarele pornite, evitând astfel intrarea în derivă. Totodată, vasele aflate la cheu trebuie să-şi întărească legăturile cu ţărmul, să asigure om de veghe şi trebuie să stea în permanenţă cu semnalele luminoase şi sonore în funcţiune.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, având în vedere situaţia hidrometeorologică şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, avertizarea cod galben de inundaţii a fost prelungită până la ora 18.00 pe râurile din Dobrogea, din judeţele Constanţa şi Tulcea.

Andrei Tudor

FOTO/realitatea.net