17.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 22:24
No menu items!

Portul Constanța Sud – Agigea: Poliția a sechestrat de două ori mai mult azotat de amoniu decât a explodat în Beirut

spot_img

Peste 8.000 de tone de azotat de amoniu au fost confiscate de polițiști, după controale făcute de polițiști în toată țara. Cea mai mare cantitate indisponibilizată a fost din Portul Constanța Sud Agigea, aproape 5.000 de tone, anunță Mediafax.

În perioada 12 – 14 august au fost efectuate 51 de controale la agenți economici și au fost constatate 11 infracțiuni de nerespectare a regimului protecției mediului, fiind indisponibilizate 8.453,52 tone azotat de amoniu, precum și 300 litri de deșeuri.

Acțiunea a fost pentru a preveni evenimente generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea produselor de protecție a plantelor și a precursorilor de explozivi.

Cea mai mare cantitate de azotat de moniu a fost confiscată după contralele făcute de polițiști Inspectoratului de Poliție Județean Constanţa în depozitul unei societăți comerciale din Portul Constanța Sud Agigea. Firma avea ca obiect de activitate manipulare, depozitare și activitați de servicii anexe transporturilor pe apă.

„În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au descoperit 4.908,82 tone azotat de amoniu, ambalate în bigbag-uri, de 1.000 de kg. fiecare, depozitate în magaziile depozitului, fără ca operatorul economic să fie autorizat pentru activitatea de depozitare a azotului de amoniu, conform autorizației de mediu emise în acest sens”, arată IGPR.

În acest caz a fost întocmit dosar penal, iar cercetările vor fi continuate de către poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Constanța.

De asemenea, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au făcut verificări la depozitul unei societăți comerciale, situat în incinta zonei portuare. Aici au fost descoperite 29 de tone azotat de amoniu, depozitate în aer liber, în condiţii necorespunzătoare, ambalate în 58 de saci, de 500 de kg fiecare.

Și în acest caz a fost întocmit dosar penal, pentru producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, respectiv nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor, numai ambalate şi în locuri protejate.

Conform prevederilor Legii nr. 49/2018, privind regimul precursorilor de explozivi, din cauza proprietăților explozive (în anumite condiții), azotatul de amoniu este clasificat ca și precursor de exploziv pentru care există obligația raportării furturilor, pierderilor sau disparițiilor semnificative.