11 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 10:19

Poroșenko: Există un risc în creștere pentru un război în Europa. Rusia nu se va limita la Ucraina

spot_img

Acordurile de la Minsk au fost încălcate în ultimele săptămâni, prin ofensiva rusofonilor în zonele Donețk și Mariupol

poro

Președintele Ucrainei Petro Poroșenko a avertizat marți că există un risc din ce în ce mai mare pentru un război în Europa și le-a cerut liderilor europeni să evite repetarea unor tragedii similare Holocaustului și celui de-al doilea război mondial.

”Amenințarea unui război continental este mai mare acum decât oricând. Nimeni nu ar trebui să aibă vreo îndoială: ambițiile agresorului și apetitul său depășesc proporția Ucrainei”, a afirmat Poroșenko, citat de publicația Kyiv Post.

Poroșenko i-a trimis o scrisoare omologului său rus, Vladimir Putin, cerându-i ca Moscova să respecte prevederile acordurilor de la Minsk în cadrul procesului de soluționare a conflictului din estul Ucrainei și eliberarea Nadiei Savcenko, femeia pilot ucraineană, acuzată de Rusia de implicare în uciderea a doi jurnaliști ruși în vară în estul Ucrainei.

Nadia Savcenko a fost aleasă deputat pe lista partidului Batkivșcina (Patria) al fostului premier Iulia Timoșenko. Ucraina, care respinge toate acuzațiile ce îi sunt aduse acesteia de către Moscova, o consideră drept o eroină și a inclus-o în delegația sa la APCE.

”Trebuie create condiții pentru a obliga Rusia să participe la negocieri și să își îndeplinească obligațiile asumate”, a afirmat Poroșenko. Mesajul a venit ca răspuns la o scrisoare a președintelui rus Vladimir Putin, din 15 ianuarie, în care acesta a cerut retragerea urgentă a armelor grele ale armatei ucrainene din Donbas, ca premisă a respectării acordului.

În contextul intensificării luptelor dintre armată și rebelii pro-ruși, Victoria Nuland, secretar adjunct de stat al SUA pentru politici europene și eurasiatice, a afirmat că țările membre NATO trebuie să-și dubleze eforturile în Ucraina și să-și instaleze rapid centrele lor de comandă în jurul acestei țări.

”Trebuie să ne respectăm angajamentele securitare față de aliații noștri. (…) Trebuie să instalăm centre de comandă la șase frontiere în jurul Ucrainei cât mai rapid posibil”, a spus Victoria Nuland. Aceasta a mai precizat că NATO trebuie să devină ”vârful de lance care ne va permite să ne deplasăm rapid la locurile conflictelor”.