26.1 C
București
joi, 5 august 2021 - 1:33

Poroșenko: Armistițiul nu se respectă, este nevoie de înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei

spot_img

În iulie, expiră următoarea serie de sancțiuni aplicate Moscovei

 porosenko

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a acuzat separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei că nu respecă acordurile de încetare a focului și a cere, în consecință, înăsprirea regimului de sancțiuni la adresa Federației Ruse.

”Ucraina a îndeplinit toate punctele din Acordul de la Minsk. Încetarea focului a fost implementată imediat din partea noastră, dar combatanții ruși au făcut exact contrariul”, a declarat Poroșenko într-un interviu care va apărea în ediția de luni a cotidianului german Bild, potrivit Reuters.

De la jumătatea lunii februarie, când a intrat în vigoare cel mai recent acord, atacurile au devenit mai rare, iar ambele părți combatante se acuză reciproc. Armata Ucrainei a transmis recent că rebelii pro-ruși de folosesc de armistițiu pentru a pune armele grele pe poziții de luptă.

”În fiecare zi, sunt tiruri dinspre partea rusă, uneori de de peste 60 de ori pe zi. În total, armistițiul a fost încălcat de 1.100 de ori. Adevărul este că acordul nu funcționează”, a spus Poroșenko.

Acesta a cerut instituirea de noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru încălcarea acordurilor, în contextul în care următorul Consiliu European va avea loc pe 19-20 martie.

Liderii europeni vor lua în discuție seria de sancțiuni impuse Rusiei în iulie 2014, în domeniile financiar, energetic și al industriei de apărare, din cauza anexării Crimeei și sprijinului pentru separatiștii din Donbas. Această serie de sancțiuni va expira în iulie, iar Rusia face presiuni asupra unor state UE pentru a bloca prelungirea. Cele mai vulnerabile la presiunile Moscovei sunt statele care depind în mare măsură energetic și comercial de Rusia – Ungaria, Slovacia sau Cipru.