11.5 C
București
luni, 20 mai 2024 - 8:08
No menu items!

Porcii din China, infectați la scară largă cu un virus gripal capabil de mutații la oameni

spot_img

Oamenii de știință care efectuează monitorizarea de rutină a tulpinilor de gripă în China au descoperit că porcii sunt infectați pe scară largă cu un virus cu potențial de declanșare a unei pandemii. Tulpina, numită G4, este un amestec genetic de trei linii și are un potențial ridicat de mutații la oameni, scrie celebra revistă științifică Science.

În amestecul genetic al noului virus gripal se regăsește și virusul H1N1 care a provocat pandemia din 2009, ceea ce sugerează că ar putea fi capabil să se adapteze pentru transmiterea de la om la om. Testele anticorpului au arătat că mai mult de 4% dintre oamenii chestionați au fost expuși la G4.

În forma sa actuală, virusul nu este considerat periculos, dar oamenii de știință avertizează că, având în vedere imprevizibilitatea virusurilor gripale, ar trebui dezvoltat un vaccin. „Trebuie să fim vigilenți cu privire la alte amenințări de boli infecțioase, deoarece COVID se întâmplă, deoarece virușii nu au niciun interes să avem deja o altă pandemie”, spune biologul evoluționist Martha Nelson.

ARTICOLUL ORIGINAL POATE FI CITIT AICI.