3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 19:58
No menu items!

Ponta:Îl sprijinim pe preşedinte să nu cedeze

spot_img

Premierul Victor Ponta a spus, vineri, că propunerea preşedintelui Consiliului European este inacceptabilă pentru România şi că prin poziţia pe care o adoptă, guvernul îl sprijină pe preşedintele Traian Băsescu să nu cedeze.

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a propus miercuri ca bugetul de cheltuieli de 1 033 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020 să fie redus cu 75 de miliarde de euro.

Herman van Rompuy a propus reducerea cu 29,5 miliarde de euro a cheltuielilor pentru politica de coeziune şi cu 25,5 miliarde de euro a ajutoarelor pentru Politica Agricolă Comună (PAC) bani de care beneficiau în special ţările din Europa centrală şi estică.

”Propunerea preşedintelui Consiliului European, dl van Rompuy, este o propunere extrem de nefavorabilă nouă, este o altă propunere decât cea a Comisiei Europene şi a Parlamentului European şi referitor la această propunere a preşedintelui Van Rompuy, opinia noastră este că aceasta este inacceptabilă. Când spui că este inacceptabil, România fiind o ţară cu drepturi depline a UE, când ceva e considerat inacceptabil, ai, conform Tratatului UE, dreptul de a vota împotrivă, iar bugetul UE nu poate fi adoptat decât prin unanimitatea reprezentanţilor. În acest sens cred că e importantă – până la urmă merge dl preşedinte Băsescu – poziţia României şi această poziţie a României este una foarte clară. Mai mult, cred că prin această poziţie foarte clară a guvernului şi a majorităţii parlamentare practic în sprijinim pe preşedintele Băsescu să nu cedeze”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Victor Ponta.

El a mai spus că, în prezent, se lucrează la conţinutul poziţiei pe care România o va avea la Consiliul Europei, urmând ca marți ministrul Afacerilor Europene să o facă publică. Premierul susţine că, dacă Parlamentul ar fi fost în sesiune, ar fi prezentat această poziţie care conţine două obiective fundamentale ale României referitoare la politica agricolă comună şi la fondurile de coeziune, acceptate şi incluse în propunerea Comisiei Europene şi, de asemenea, acceptate şi susţinute de către Parlamentul European.

“Noi nu mergem să cerem acolo lucruri absurde, noi trebuie să cerem ceea ce Comisia Europeană şi Parlamentul European au considerat că este corect’, a mai declarat Victor Ponta.