15.1 C
București
sâmbătă, 25 martie 2023 - 23:20
No menu items!

Ponta: Vom discuta cu FMI viitorul program de guvernare

spot_img

Premierul Victor Ponta, preşedintele Partidului Social Democrat, a declarat luni că executivul este foarte pregătit pentru vizita Fondului Monetar Internaţional (FMI).

‘Suntem foarte pregătiţi pentru vizita FMI, după cum ştiţi, dincolo de votul unanim din bordul FMI, practic săptămâna trecută mesajul dat de cei care nu au influenţe politice, şi anume de pieţele financiare, pentru România a fost un mesaj extraordinar de puternic în această perioadă şi favorabil’, a afirmat Ponta, înainte de şedinţa USL.

El a subliniat că ceea ce Guvernul a discutat cu FMI rămâne valabil, subliniind că, în opinia sa, anul viitor România ar trebui să semneze un nou acord de tip preventiv cu Fondul.

‘Tot ceea ce am discutat cu FMI rămâne valabil, iar opinia mea este că anul viitor, după ce expiră actualul acord de tip preventiv, să avem în continuare un acord cu FMI, Comisia Europeană, pentru că este în interesul nostru’, a afirmat premierul.

Primul- ministru a spus că intenţionează să discute în profunzime intenţia guvernului de a reduce TVA de la 24% la 9% pentru produsele alimentare de bază şi impozitarea progresivă, proiect conform căruia cei care primesc salarii mici să fie impozitaţi cu doar 8%, impozitarea crescând progresiv până la 16%.

În acest context premierul a spus că proiectul de guvernare pentru următorii ani se află pe masa partenerilor din coaliţia majoritară şi constă în multe dintre măsurile susţinute încă din perioada în care cele trei partide făceau parte din opoziţie.

Noul acord care urmează a fi luat în discuţie cu reprezentanţii FMI anul viitor va ţine cont şi de obiectivele pe care şi le propune guvernul, care, spune Victor Ponta, are toate şansele să-şi păstreze majoritatea în Parlament şi să-şi continue politicile economice.

O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional va veni marţi la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile române despre recentele evoluţii economice, politica fiscală şi monetară şi evoluţiile făcute în reformele structurale. Vizita se va încheia pe 14 noiembrie.