0.5 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 19:09
No menu items!

Ponta va semna, luni, ordinul de schimbare a lui Ghețea de la conducerea CEC Bank

spot_img

ghetea

Premierul Victor Ponta a declarat că, luni, 24 februarie, va semna ordinul de schimbare din funcție a președintelui CEC Bank, Radu Grațian Ghețea (foto), ordin pregătit deja de fostul ministru al Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu.

În luna decembrie a anului trecut, Chițoiu declara că activitatea managerial a CEC Bank nu a adus impulsul dorit și că a propus încă din vară o conducere duală, format din Directorat și Consiliu de Supraveghere.

“Încă din vară am propus să se modifice sistemul de management la CEC Bank, respectiv să introduc un sistem dualist, format din Directorat şi Consiliu de Supraveghere, sistem practicat de 21 de bănci din România în prezent, faţă de 7 bănci care au sistem unitar. Noi suntem în prezent în proces de modificare a statutului privind implementarea sistemului dualist de managament”, anunța Chiţoiu în 9 decembrie 2013.

Fostul ministru al Finanțelor a mai spus că Directoratul ar avea cinci membri, iar Consiliul de Supraveghere – 7 membri. Întrebat dacă îl va schimba din funcţie pe preşedintele CEC, Radu Gheţea, Chiţoiu a spus: “La momentul la care vom adopta noul Statut, cu modificările cu sistem dualist de management, atunci suntem obligaţi să prezentăm conducere executivă formată din Directorat şi Consiliu de Supraveghere“.

Daniel Chiţoiu a arătat că introducerea acestui sistem a fost motivul pentru care a fost sunat de preşedintele Traian Băsescu.

“Eu am solicitat CEC propuneri privind noul statut şi, în momentul respectiv, preşedintele m-a sunat şi mi-a spus să nu pun politruci la conducerea CEC. I-am spus că nici nu pot să pun politruci la conducerea CEC Bank, pentru că cei care vor fi propuşi pentru Directorat şi Consiliul de Supraveghere trebuie să aibă avizul BNR“, a spus Chiţoiu.

Radu Ghețea ar fi facilitat acordarea unui credit agricol către fiica președintelui Ioana Băsescu, în valoare de aproximativ 1 milion de euro, în condițiile în care valoarea maximă a creditului pentru achiziționarea de terenuri, în cazul CEC Bank, este de 700.000 de euro sau echivalentul în lei.

Cosmina Croitoru