21.5 C
București
duminică, 25 iulie 2021 - 5:02

Ponta: USL funcţionează pe bază de necesitate; subiectul coabitării e închis

spot_img

Ponta: USL funcţionează pe bază de necesitate; subiectul coabitării e închis

Uniunea Social Liberală (USL) funcţionează pe bază de necesitate, iar subiectul coabitării este unul închis, a declarat luni premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL.

În opinia acestuia, “trebuie să fie un nou început”.

“USL funcţionează pe bază de necesitate. În continuare, România trebuie să fie guvernată stabil şi nu poate fi guvernată stabil decât de USL, nicio altă variantă nu cred că este o variantă stabilă şi serioasă şi sunt convins că, după aceste zile, fiecare dintre noi a înţeles şi a luat nişte decizii. Categoric, trebuie să fie un nou început, în sensul în care să realizăm cu toţii că suntem la guvernare şi că povestea că să dăm vina pe cineva la un moment dat pentru guvernare n-o să funcţioneze. Nici PSD, dacă vrea sa dea vina pe PNL, dar nici PNL-ul pe noi”, a declarat Victor Ponta.

El a subliniat că tema coabitării cu preşedintele României a fost foarte bine explicată.

“Cine nu vrea să înţeleagă, nu le mai explicăm, că explicăm degeaba”, a adăugat premierul.

Victor Ponta a explicat că două mari aspecte au impus coabitarea: pierderea alegerilor prezidenţiale din 2009 de către Mircea Geoană şi Crin Antonescu, candidaţii PSD şi PNL, precum şi rezultatul referendumului din iulie 2012.

“În primul rând, în 2009 a câştigat dl. Băsescu şi au pierdut dl. Geoană şi cu dl. Antonescu. Eu m-am chinuit să câştige dl. Geoană. N-a câştigat. Ce să facem? Asta e realitatea. Şi, în al doilea rând, coabitarea a fost impusă de faptul că anul trecut, la Referendum, n-am reuşit să avem 50 la sută prezenţă ca să-l demitem pe preşedinte. Dacă reuşeam măcar una dintre aceste două acţiuni, nu mai coabitam. Pe de altă parte, eu cu dl. Antonescu nu vreau să coabitez, suntem parteneri, coabitezi cu cel pe care nu-l susţii şi cu care n-ai ce face. Şi dl. Băsescu credeţi că trebuie să coabiteze de plăcere cu mine? Am câştigat alegerile pe 9 decembrie şi a trebuit să accepte. Eu la fel, trebuie să accept până la anul. Deci povestea e închisă, iar discuţiile astea sunt doar aşa ca să mai uităm de Roşca Stănescu”, a completat premul-ministru.

Întrebat dacă PSD are un plan de rezervă în cazul ruperii alianţei, Victor Ponta a negat.

“Noi nu am construit planuri de rezervă pentru că ne-am bazat şi ne bazăm şi astăzi că, împreună cu PNL, cu PC, cu UNPR, vom guverna până în 2016”, a spus preşedintele PSD.

Lucian Mera