1.3 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 2:54
No menu items!

Ponta: Teodor Meleșcanu, ministru de externe. Băsescu a semnat decretul de numire. UPDATE

spot_img

Premierul a anunțat că așteaptă ca președintele Traian Băsescu să stabilească ziua și ora la care fostul șef al SIE să depună jurământul

melescanu_teodor

UPDATE 16.00

Președintele Traian Băsescu a semnat decretul prin care îl numește pe Teodor Meleșcanu ministrul afacerilor externe. La ora 17, 30, noul ministru depune jurământul la Palatul Cotroceni.


Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, după ce Titus Corlăţean şi-a dat demisia din funcţia de ministru al afacerilor externe, că Teodor Meleşcanu va prelua conducerea ministerului. Premierul a precizat că i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu nominalizarea lui Teodor Meleşcanu pentru postul de ministru al afacerilor externe.

Ministrul Titus Corlăţean a anunţat, luni, că l-a informat pe premierul Victor Ponta că a decis să-şi depună mandatul de ministru, menţionând că Ministerul Afacerilor Externe (MAE)  îşi menţine poziţia că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul al doilea.

Într-o declaraţie susţinută la Palatul Victoria, şeful Guvernului a arătat că primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost organizat ireproşabil pe teritoriul României, iar problemele sesizate în secţiile de vot din străinătate, unde unii cetăţeni români nu au putut vota, au fost generate din cauza “programului şi a procedurilor care durează extrem de mult”. Ponta a dat asigurări că măsurile dispuse de Biroul Electoral Central şi de Ministerul Afacerilor Externe de reducere a timpului aferent procedurilor administrative şi de creştere a capacităţii logistice din secţiile de vot din străinătate vor fi sprijinite financiar de Guvern, în baza unei hotărâri care urmează să fie aprobată marţi, pentru ca aceste probleme să fie evitate în turul II.

Ponta şi-a continuat declaraţia afirmând însă că există şi o latură politică, care deturnează sensul campaniei electorale şi al alegerilor, şi a făcut referire la “presiuni inadmisibile şi inacceptabile făcute de către preşedintele Traian Băsescu şi candidatul Klaus Iohannis care solicită instituţiilor statului să încalce legea în scopul evident ca, duminică, să poată fi contestat rezultatul votului”.

Dacă propunerea de numire la conducerea MAE va fi acceptată de preşedinte, Meleşcanu va organiza “conform dispoziţiilor legale şi ale BEC” al doilea tur al alegerilor în străinătate, a arătat premierul.

În acest fel, dreptul fundamental la vot al fiecărui cetăţean român va fi respectat, dar cu respectarea legii şi a instituţiilor publice care vor rezista până în 16 şi după aceea presiunilor ilegale şi ilegitime făcute de cel care, pe 16 seara, va fi fostul preşedinte al României, Traian Băsescu.

Victor Ponta
premier