4.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 18:51
No menu items!

Ponta se va afla, marţi, în Grecia şi în Albania

spot_img

victor-ponta

Premierul Victor Ponta se va afla, marţi, la Atena, pentru o vizită de lucru, şi la Tirana, pentru o vizită oficială, la invitațiile omologilor săi din Grecia și Albania, informează Guvernul.

În Grecia, Ponta se va întâlni cu premierul elen, Antonis Samaras, şi va fi primit de preşedintele Karolos Papoulias.

Conform sursei citate, vizita la Atena are loc în contextul deţinerii de către Grecia, în primul semestru al acestui an, a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi se înscrie în dialogul politic bilateral intens din cursul ultimilor ani.

“Convorbirile cu oficialii eleni vor permite analizarea stadiului relaţiei bilaterale şi identificarea unor noi proiecte de cooperare în plan sectorial, cu accent pe domeniul economic, social, turism, cultură şi educaţie. În plan european, discuţiile vor viza temele prioritare de pe agenda preşedinţiei UE. Astfel, vor fi abordate viitorul Europei şi evoluţiile instituţionale, în contextul alegerilor pentru Parlamentul European, măsurile pentru asigurarea creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă, migraţia şi spaţiul Schengen, Parteneriatul Estic, cu accent pe Republica Moldova, extinderea UE. De asemenea, vizita va oferi prilejul realizării unui schimb de opinii cu privire la formatele de cooperare regională, precum şi asupra situaţiei din Ucraina”, se arată în comunicatul transmis, luni, de Executiv.

În Albania, premierul va fi primit de preşedintele Albaniei, Bujar Nishani, şi va avea întrevederi cu prim-ministrul Republicii Albania, Edi Rama, şi cu preşedintele Parlamentului, Ilir Meta.

“Vizita se înscrie în dialogul politic periodic româno-albanez şi va permite efectuarea unui bilanţ al relaţiei şi explorarea de noi modalităţi pentru dezvoltarea cooperării la nivel sectorial, inclusiv prin consolidarea cadrului juridic bilateral. Cu acelaşi prilej, va fi organizat în capitala albaneză Forumul Economic româno-albanez, ca pas concret pentru dinamizarea cooperării economice. În contextul aspiraţiilor europene ale Albaniei, va fi reiterată susţinerea României, precum şi disponibilitatea părţii române de a oferi Tiranei expertiză în domeniile indicate ca prioritare de UE”, se arată în comunicat.

Potrivit Executivului, agenda regională şi cooperarea în cadrul organizaţiilor regionale şi internaţionale vor constitui un alt subiect important ce va fi abordat, cu atât mai mult cu cât, la sfârşitul primului semestru al acestui an, va avea loc transferul către Albania a preşedinţiei Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est – SEECP, deţinută în prezent de România.

D.M.