4 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 4:30
No menu items!

Ponta: România sprijină total şi necondiţionat Ucraina

spot_img

Premierul Victor Ponta a anunțat, luni, că în perioada următoare va efectua vizite în Republica Moldova, Turcia, China și la Adunarea Generală a ONU

Ponta 3_SZ

Premierul Victor Ponta a reafirmat luni, în urma unei întâlniri de lucru cu miniștrii Afacerilor Externe și Apărării, sprijinul României, “total și necondiționat”, pentru suveranitatea Ucrainei şi pentru sancţiunile impuse Rusiei de comunitatea internaţională.

Vreau să reafirm cu această ocazie faptul că România a fost coordonată, poziţiile sale, complet solidară cu ceea ce s-a decis la nivelul Uniunii Europene, la nivelul parteneriatului transatlantic, şi anume sprijinul total şi necondiţionat pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, susţinerea tuturor sancţiunilor adoptate la nivel european şi internaţional faţă de Federaţia Rusă, decizia de a cere alături de întreaga comunitate internaţională ca spijinul şi intervenţia Federaţiei Ruse pentru separatiştii din estul Ucrainei să înceteze, pentru ca Ucraina să poată în mod liber şi democratic să îşi decidă viitorul parcurs democratic şi european. (…) România consideră că încetarea de îndată a oricărui spijin pentru separatiştii din estul Ucrainei, sprijin venit din partea Federaţiei Ruse, este obiectivul fundamental pe teremen scurt.

Victor Ponta
premier

Șeful Executivului a mai anunțat, luni, în cadrul unei conferințe de presă de la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), că în perioada următoare va efectua mai multe vizite externe, în state precum Republica Moldova, Turcia, China, iar la sfârșitul lunii septembrie va participa la Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Pot să vă anunț faptul că miercuri voi fi la Chișinău, așa cum am fost și anul trecut pentru a sărbătorii alături de prim-ministrul Leancă Ziua Independenței Republicii Moldova, dar și pentru a consemna lucrurile concrete pe care România trebuia să le facă demult și le face în sfârșit pentru Moldova, dincolo de sprijinul politic pentru integrare europeană, pentru dezvoltarea instituțiilor democratice, inaugurăm gazoductul Iași-Ungheni, vizităm primele grădinițe construite cu sprijinul Guvernului României alocat în luna decembrie a anului trecut, inaugurăm serviciul SMURD (…). Avem ocazia cu prim-ministrul Leancă să trecem în revistă toate proiectele comune și toate zonele în care România poate să ajute în mod concret prin donații, prin sprijin financiar dezvoltarea instituțiilor democratice și păstrarea identității românești a Republicii Moldova.

Victor Ponta
premier

Ponta a adăugat că joi va participa la Ankara la ceremonia de inaugurare a noului președinte al Turciei. Premierul a arătat că Turcia este principalul partener comercial al României în afara UE și un partener strategic în trilaterala în cadrul NATO, alături de Polonia. De asemenea, premierul a anunțat că săptămâna viitoare va efectua o vizită în China, la invitația omologului său chinez.

El a arătat că în perioada 23-25 septembrie va merge la Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru a prezenta poziția României față de situația politică internațională. Premierul Victor Ponta a menționat că în SUA va avea o întâlnire cu reprezentanții celor mai importante companii din domeniul energiei, obiectivul vizând independența energetică a României și continuarea investițiilor acestor companii.

 D.M.