10 C
București
marți, 20 aprilie 2021 - 20:02

Ponta: România riscă pierderea a 3,3 miliarde euro în urma anchetelor pe fonduri europene

 euro economie

România are programe cu finanţare europeană blocate în anchete în valoare de 3,3 miliarde euro, aferente exerciţiului 2007-2013, bani care ar putea fi pierduţi, a declarat vineri premierul Victor Ponta.

”E prima dată când vă spun, dar am cerut ministrului, am cerut tuturor instituţiilor, pe 2007-2013 avem programe de 3,3 miliarde de euro care sunt blocate în urma diverselor anchete şi pe care s-ar putea să-i pierdem, dacă nu reuşim până în decembrie să avem rezultatul acestor anchete. Să învăţăm din această experienţă dureroasă 2007-2013 şi în noul exerciţiu să nu mai avem niciun program blocat de anchete”, a afirmat Ponta.

Prim-ministrul a făcut aceste declarații la sediul Guvernului, cu ocazia semnării deciziei de aprobare a Programului Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM), care cuprinde şi Masterplanul de Transport.

POIM este un pachet de investiții, de aproape 9,5 miliarde de euro din fondurile regionale ale UE, bani care vor fi investiți în proiecte de mediu, energie și transporturi. Programul reprezintă aproape jumătate din cele 23 de miliarde de euro alocate României prin politica de coeziune a UE. Luând în calcul și cofinanțarea de la bugetul național, programul valorează peste 11,8 miliarde de euro, dedicați creșterii economice și creării locurilor de muncă, potrivit Comisiei Europene.