2.4 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 16:49
No menu items!

Ponta: România şi NATO să îşi pregătească strategia la ce urmează să se întâmple în regiune şi lume

spot_img

Ponta 3_SZ

Aniversarea a 10 ani de la aderarea României la NATO nu este doar un moment de sărbătoare, ci şi unul de exprimare a îngrijorării, a afirmat luni premierul Victor Ponta. El a adăugat că provocările apar şi vor continua să apară, iar România, alături de aliaţii săi, trebuie să se adapteze şi să pregătească o strategie la ceea ce urmează să se întâmple în regiune și în lume.

Integrarea României în NATO, alături de integrarea României în UE reprezintă cele mai importante decizii și cele mai importante realizări ale țării noastre în perioada de după 1989. Este un lucru recunoscut, acceptat, necontestat la nivel național și din acest punct de vedere cred că reafirmarea angajamentului României față de NATO, de valorile NATO și de UE a fost extrem de important. Am sărbătorit 10 ani de la aderarea la NATO într-un an în care există cu siguranță cea mai mare criză de securitate din regiunea din care România face parte. N-a fost doar o sărbătoare, a fost în același timp un moment de exprimare a îngrijorării și un moment în care România pe de-o parte realizează cât de importantă este apartenența noastră la un cadru de securitate internațională, dar și faptul că această atmosferă stabilă în regiune nu este un lucru definitiv, că provocările apar și vor continua să apară și că România alături de aliații săi trebuie să se adapteze și să-și pregătească strategia la ceea ce urmează să se întâmple în regiune și în lume în anii care urmează.

Victor Ponta,

premier

De asemenea, Victor Ponta a punctat că “liderii politici au obligaţia, la ceea ce înseamnă un spaţiu economic de dezvoltare economică şi de siguranţă, de a înţelege un lucru – acela că securitatea are un cost”.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a organizat, luni, la Palatul Parlamentului, simpozionul “Extinderea NATO în 2004: un deceniu de contribuție robustă, responsabilitate și angajament pentru o nouă Alianță”, la care au participat prim-ministrul Victor Ponta, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean și foștii președinți Emil Constantinescu și Ion Iliescu.

Daniela Marinescu