15.4 C
București
duminică, 16 mai 2021 - 6:43

Ponta: Respingerea legii Roşia Montană nu e problemă, ci să nu dăm mesaj contra tuturor investiţiilor

spot_img

Premierul Victor Ponta a declarat joi că respingerea proiectului de lege privind exploatarea la Roşia Montană nu constituie o problemă, dar este important ca România să nu dea un mesaj împotriva tuturor investiţiilor străine şi a utilizării resurselor naturale.

Respingerea proiectului Roşia Montană în Parlament nu este nicio mare problemă. Nu se întâmplă nimic cu România dacă nu se mai face proiectul Roşia Montană. Dacă România transmite mai departe – şi aici nu mă refer doar la Roşia Montană, pentru că cei de la Reuters mă întrebau despre gaze de şist, mă întrebau despre investiţii străine – dacă România transmite mai departe un mesaj că suntem împotriva tuturor investiţiilor străine şi a utilizării resurselor noastre e o catastrofă, şi lucrul acesta îl spun şi astăzi.

Victor Ponta

premier

Întrebat cum ar putea transmite România un astfel de mesaj, Ponta a arătat că un astfel de mesaj poate apărea ca urmare a unei poziţii politice de interzicere a tuturor proiectelor de exploatare a resurselor energetice, precum gazele de şişt şi altele.

Dacă România mai departe va interzice sau va avea o poziţie politică de interzicere a tuturor proiectelor de exploatare a resurselor energetice, cum ar fi şi gazele de şist, cum ar fi multe altele, dacă România îşi duce mai departe un mesaj care a apărut zilele trecute în piaţă, ca să spun aşa, că străinii sunt răi, e un mesaj greşit.

Victor Ponta

premier

Ponta a mai arătat că, în acest moment, România are o şansă mare de dezvoltare prin investiţiile în domeniul energiei făcute de companii străine, iar întoarcerea la atitudinea de la începutul anilor ’90, când companiile străine erau “rele”, nu este normală.

Mediul, şi România respectă şi va respecta în toate proiectele sale, fie că e vorba de autostrăzi pe unde trebuie să treacă ursul pe dedesubt, fie că e vorba de exploatări miniere, care iată se fac exact la fel în Finlanda şi în Suedia, ţări foarte ecologice, fie că e vorba de orice alte proiecte pe care le avem, va respecta cele mai înalte standarde de mediu, dar ideea că nu mai vrem străini şi că nu ne vindem ţara e un lucru pe care eu am crezut că l-am lăsat în urmă în 1990 şi împotriva căruia voi lupta cu toate forţele mele politice. Îmi place ecologia, nu-mi place iluzia că o să ne izolăm noi acum şi o să facem. Dacă puteam să o facem, o făceam demult.

Victor Ponta

premier

Andrei Tudor