1.3 C
București
miercuri, 19 ianuarie 2022 - 22:41
No menu items!

Ponta: Problema câinilor fără stăpân e gravă. Legea e în Parlament, sper să se găsească soluţia

spot_img

Premierul Victor Ponta a susținut, miercuri, la începutul şedinţei Guvernului, că problema câinilor fără stăpân este într-adevăr gravă şi nu mai poate fi uitată. El a adăugat că legea pe această temă este în Parlament şi speră ca în următoarele zile să se găsească “soluţia corectă”.

În urmă cu 14 ani, un primar general ne-a anunţat că rezolvă problema. Între timp a fost şi preşedinte. N-a făcut nimic. (…)Dacă în 14 ani nu s-a făcut nimic, sper ca domnul vicepremier, împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale, să găsească soluţia corectă în câteva zile.

Victor Ponta

premier

După ce l-a acuzat de populism pe Traian Băsescu, Ponta a precizat că legea pe această temă este în Parlament şi va fi luată luni în dezbatere.

Traian Băsescu a făcut marți seară apel la Guvern să emită o ordonanță de urgență prin care să stabilească “un termen scurt sau rezonabil” în care persoanele care doresc să adopte câinii maidanezi, iar animalele neadoptate în acest termen să fie eutanasiate.

“Fac apel la Guvern – pentru că administraţiile locale sunt cu mâinile legate de legislaţia în vigoare – fac apel la Guvern să emită o Ordonanţă de Urgenţă prin care să stabilească un termen scurt sau rezonbabil în care iubitorii de câini să ia câinii maidanezi acasă, să-i ţină în ţarcul lor, după care cei care nu au fost adoptaţi de iubitorii de câini să fie imediat eutanasiaţi”, a spus Băsescu.

Şeful statului a precizat că soluţia aleasă până acum, privind castrarea câinilor, urmată de eliberarea lor pe stradă, este un pe termen lung, care nu a dat rezultate.

În ianuarie 2011, Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională Legea referitoare la câinii comunitari care prevedea că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea face după ce autorităţile locale vor consulta populaţia.

“Gestionarea câinilor fără stăpân nu este o situaţie excepţională, care să necesite măsuri în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public. Fără a o desconsidera, problema câinilor fără stăpân poate fi gestionată şi rezolvată prin măsuri eficiente de către serviciile comunitare, politici publice coerente şi alocarea unor resurse adecvate”, se arăta în sesizarea adresată Curții Constituționale de zeci de deputaţi PSD şi PNL.

Și primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara atunci că rămâne la ideea de a construi adăposturi pentru câinii fără stăpân, care trebuie strânşi “cât mai curând” de pe străzi, într-un termen de “câteva luni”. El spunea că găsise deja soluţii, în colaborare cu ONG-urile.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 22 noiembrie 2011, Legea privind câinii comunitari care prevedea că eutanasierea animalelor fără stăpân se putea realiza după ce autorităţile locale consultau populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi “cipaţi”.

Potrivit legii, consiliile locale aveau obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi trebuiau să amenajeze şi să suplimenteze, din fonduri proprii, în funcţie de necesităţi, adăposturile publice pentru câini.

Aceeași lege prevedea că maidanezii trebuiau ţinuţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari. “În situaţia în care, după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau se poate găsi o soluţie combinată, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv ale Consiliului General al Municipiului București, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective”, se preciza în actul normativ.

R.D.