7.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 2:42

Ponta preferă reducerea anticipată a cotei generale de TVA. Se anunță discuții cu executivul UE

spot_img

Vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis va fi miercuri în București

 Ponta_SZ 2

Premierul Victor Ponta va anunța marți reducerea anticipată a cotei TVA la 20% de la 1 iulie, potrivit semnalelor publice și din spatele ușilor închise.

Într-o postare pe Facebook, Ponta a afirmat că analizele în ceea ce privește reducerea ‎TVA sunt aproape de fina. ”Din punct de vedere al administrării fiscale reducerea generală a TVA este mai uşor de administrat decât cota diferenţiată”, a spus Ponta.

Guvernul a transmis că are spațiu fiscal disponibil pentru o reducere anticipată a cotei de TVA, având de ales între reducerea cotei generale de la 24 la 20% sau a cotei TVA pentru alimentele de bază de la 24 la 9%. Ambele măsuri vor fi în vigoare oricum simultan, din 2016, potrivit noului Cod Fiscal.

La sediul PSD, Ponta a afirmat că datele aferente primului trimestru al acestui an indică o colectare peste aşteptări a veniturilor la bugetul de stat, de 3-3,5 miliarde lei în plus faţă de programul de încasări, ceea ce permite Guvernului să reducă TVA încă din acest an.

Reprezentanța Comisiei Europene a anunțat că Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei pentru moneda euro și dialog social, se va afla miercuri în București, în program fiind trecută o întâlnire cu Ponta, de la orele 9.40.

FMI, alt creditor al României, a transmis că nivelul propus pentru scăderea taxelor ar trebui reconsiderat cu atenţie, iar luarea unei decizii pe baza datelor financiare înregistrate în primele două luni din acest an este prematură.