7 C
București
joi, 29 februarie 2024 - 14:49
No menu items!

Ponta-președinte, Maior-premier, scenariu agreat de unii lideri ai PSD

spot_img

Un nou scenariu este vehiculat, în ultimul timp, în mediul politic. Potrivit acestuia, George Maior se „încălzește” pentru a prelua funcţia de prim-ministru. Deși apărut mai mult ca speculație, acest scenariu începe să capete contur.

Primele indicii, susţin surse politice, sunt legate de faptul că Maior a avut în ultima perioadă câteva apariţii publice, care să jaloneze şi să reediteze un profil politic.
Potrivit acestei noi strategii politice, tandemul pregătit pentru alegerile prezidenţiale din 2014 ar fi George Maior – premier, Victor Ponta – preşedinte, cu un guvern monocolor PSD, susţinut la nivel parlamentar de PDL sau formaţiuni satelitare. De altfel, prim-ministrul Victor Ponta a fost cel care a lansat acest scenariu spunând că i-ar lăsa postul de premier lui George Maior, deși acesta din urmă a precizat că nu se gândește la așa ceva. Directorul SRI ia în calcul, totuși, întoarcerea în politică după ce-și încheie mandatul actual.

Mai mulți lideri ai PSD, atât de la nivel central, cât și din teritoriu, ne-au declarat, sub condiția anonimatului, că acest scenariu este posibil și chiar pe placul lor.

Argumentul pe care se bazează această nouă construcţie politică priveşte erodarea, din ce în ce mai accentuată, a imaginii lui Crin Antonescu, care decontează în acest moment toate percepţiile negative legate de referendum şi ale cărui poziţii publice tot mai radicale au diminuat mult carisma şi rafinamentul de discurs deţinute odinioară.
Potrivit protocolului USL şi a declaraţiei comune din finalul congreselor extraordinare ale celor trei partide, susţinerea politică se referă la persoane: Ponta şi Antonescu, spun surse politice. Or, în cazul în care o scădere dramatică în sondaje ar impune schimbarea „prezidenţiabilului” Antonescu, PSD ar urma să revendice aceasta candidatură şi să-l arunce în cursa pentru Cotroceni pe Victor Ponta, cu riscul destrămării USL. Ponta, în acest moment, susţin actori din mediul politic, este în cea mai bună poziţie posibilă, având o puternică susţinere internaţională (fiind notificate unele repoziționări interesante cum ar fi cea a reprezentanţilor SUA), dar şi internă, pe direcţiile cruciale – servicii secrete şi justiţie.

Andi Topală

FOTO sri.ro