2.5 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 8:09
No menu items!

Ponta, Oprea și Dușa, la sinistrați VIDEO

spot_img

Victor Ponta a ajuns marți în zona Novaci din județul Gorj. Gabriel Oprea și Mircea Dușa au ajuns  în localitatea Văideeni

inundatii

Premierul Victor Ponta, însoțit de vicepremierul Liviu Dragnea, a ajuns marți în zona Novaci din județul Gorj cu un elicopter, unde a inspectat zonele afectate de inundații. De asemenea, vicepremierul Gabriel Oprea și ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, au ajuns marți în localitatea Văideeni, grav afectată de inundații.

Șeful Guvernului a fost așteptat de prefectul județului, Alin Văcaru, pentru a-l duce în zonele calamitate, potrivit purtătorului de cuvânt al prefectului, Corina Belteu.

În zona Valea Gilortului din orașul Novaci este în curs de desfășurare o operațiune de evacuare a 70 de familii ale căror vieți sunt puse în pericol din cauza debitului foarte crescut al râului Gilort. De asemenea, în comuna Bengești-Ciocadia salvamontiștii au intervenit pentru evacuarea a patru persoane captive în mijlocul Gilortului.

Vicepremierul pentru securitate națională, ministrul de interne Gabriel Oprea și ministrul apărării naționale, Mircea Dușa au ajuns, marți, în localitatea Văideeni, grav afectată de inundații.

Râurile Cerna, Luncavăț și Bistrița au produs viituri, au ieșit din matcă și au inundat zeci de gospodării riverane în localitățile Văideeni, Lăpușata, Frâncești și orașul Băbeni.

Mai multe echipe de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), din Comandamentele Locale de Urgență lucrează în prezent pentru evacuarea oamenilor, animalelor și altor bunuri în zonele unde râurile au ieșit din matcă și, cum este cazul Luncavățului, și-au schimbat cursul.

Potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne (MAI), din dispoziția viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, peste 1.600 de angajați ai MAI – pompieri, polițiști, jandarmi – au intervenit, marți după-amiază, cu peste 400 de mijloace tehnice, pentru salvarea persoanelor afectate de inundațiile din cele 10 județe: Alba, Argeș, Caraș Severin, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Olt, Prahova, Teleorman și Vâlcea.

De asemenea, 3 elicoptere ale Inspectoratului General de Aviație al MAI, dotate cu dispozitive speciale de salvare, având la bord echipaje de salvatori acționează în acest moment pentru evacuarea persoanelor din localitățile afectate de inundații din județele Gorj și Vâlcea.

În funcție de situația operativă numărul elicopterelor poate fi suplimentat, acestea urmând să fie direcționate acolo unde sunt solicitări din partea autorităților locale, mai precizează oficialii MAI.

Potrivit acestora, prin dispoziția vicepremierului Gabriel Oprea s-au luat toate măsurile pentru a se scoate de la Rezervele de Stat mai multe ajutoare pentru persoanele afectate de inundații, astfel: 3.200 kg conserve pateu, 4.860 kg conserve de carne, 24.300 litri de apă și 200 de seturi cuprinzând pături, saltele, cearceafuri și fețe de pernă.

Aceste ajutoare vor ajunge în regim de urgență în zonele afectate de inundații.

D.M.