13.1 C
București
joi, 28 martie 2024 - 23:14
No menu items!

Ponta nu mai vrea să amâne denunțarea clauzelor abuzive, dar bancherii vor tribunale speciale

spot_img

Ponta nu mai vrea să amâne denunțarea clauzelor abuzive, dar bancherii vor tribunale speciale

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că Guvernul nu va mai amâna acele prevederi din noul Cod de Procedură Civilă care permit denunțarea clauzelor abuzive din contractele de prestări servicii, inclusiv din creditele bancare. Cu toate acestea, bancherii vor ca aceste spețe să fie judecate de instanțe specializate, ceea ce ar putea prelungi suplimentar momentul de la care să poată fi aplicate noile reglementări.

”Nu, nu-mi doresc să mai amân. Dar având în vedere că Tribunalele nu pot judeca aceste spețe, nici Curtea de Apel, este nevoie de câteva instanțe specializate…nu știu, la Cluj, la Brașov, să nu vină omul până la București”, a declarat premierul.

Un proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Justiției, care amână până în februarie 2014 posibilitatea de a denunța acest tip de contracte, a fost discutat miercuri în Guvern dar nu a fost aprobat.

La începutul acestui an, Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, aprobată în ultima zi înaintea vacanţei parlamentare, când mai putea emite astfel de acte normative, ca articolul din Codul de procedură civilă care oferă posibilitatea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) sau asociaţiilor de protecţie a consumatorilor să denunţe în instanţă clauzele abuzive şi să le elimine din toate contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, să fie amânat până la 1 iulie 2013.

Amânarea a intervenit la solicitarea expresă a misiunii Fondului Monetar Internaţional, care a motivat că nu există un studiu de impact asupra sistemului bancar. O astfel de condiţionalitate a mai fost introdusă în scrisorile de intenţie din anul 2010, când experţii internaţionali au cerut modificarea OUG 50/2010, care obliga băncile la transparentizarea costurilor din contractele de creditare.

Potrivit Codului Civil, aceste procese ar urma să aibă ca primă instanţă Tribunalul, iar sentinţa definitivă să fie pronunţată de Curţile de Apel.

Instituţiile de credit, sprijinite de BNR, susţin că procesele colective împotriva băncilor privind clauzele abuzive din contractele de creditare ar putea să aibă cale de atac la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, ca o excepţie de la lege, pentru că deciziile în astfel de speţe privesc o masă largă de populaţie.

C.C.