2 C
București
vineri, 1 decembrie 2023 - 2:41
No menu items!

Ponta nu-l vrea pe Băsescu când negociază bugetul cu UE

spot_img


Guvernul a decis constituirea unui consiliu care să stabilească poziţia României în negocierile din UE privind bugetul 2014-2020, structură condusă de primul-ministru, dar în care nu sunt incluşi membri ai Preşedinţiei, reprezentanţii altor instituţii putând participa doar dacă sunt special invitaţi.

 

Consiliul va fi format din primul-ministru, toţi miniştrii cu excepţia celui al Apărării, precum şi preşedinţii Comisiei Naţionale de Prognoză şi Institutului Naţional de Statistică, conform unei hotărâri aprobate recent de Guvern.

 

„În funcţie de necesitatea colaborării cu alte autorităţi sau instituţii publice şi cu mediul academic, coordonatorul grupului de lucru tehnic poate solicita participarea acestora, în calitatea de invitaţi, la activităţile grupului de lucru tehnic. În cazul în care contribuţia unei autorităţi sau instituţii publice este relevantă şi necesară, coordonatorul grupului de lucru tehnic poate solicita respectivei autorităţi sau instituţii publice desemnarea unui reprezentant în cadrul grupului de lucru tehnic”, se arată în actul normativ.

Consiliul are ca atribuţii analizarea propunerilor formulate în plan naţional şi european, actualizarea constantă a priorităţilor României şi a poziţiei naţionale în vederea finalizării negocierilor pentru bugetul 2014-2020 şi consultarea cu alte state membre inclusiv prin participarea la „reuniuni formale sau informale” pe această temă organizate în România „sau în străinătate”, astfel încât să fie formulată o „poziţie unică şi coerentă” în discuţiile cu alte state membre, în afara sau în cadrul negocierilor UE.

Este o nouă escaladare a conflictului dintre palatele Cotroceni şi Victoria. Preşedintele Băsescu spunea vineri, după reuniunea informală a liderilor europeni care a avut loc la Bruxelles că România va participa la aplicarea noului regulament bancar la nivelul Uniunii europene. Acesta va fi  mecanismul unic de supraveghere bancară şi va funcționa începând cu 1 ianuarie 2013. Este un pas decisiv către adoptarea propunerii Germaniei ca bugetele şi politicile fiscale ale ţărilor europene să fie supervizate la nivel unional. 

Cu o lună în urmă, în cadrul CSAT preşedintele propusese acelaşi lucru, crearea unui grup de lucru la Cotroceni, iar premierul Victor Ponta a părăsit întrunirea, spunând că preşedintele vrea să ia din prerogativele guvernului.