3.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 8:33
No menu items!

Ponta: Nu există niciun fel de pericol pentru România. Ucraina trebuie sprijinită necondiționat

spot_img

victor-ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, referindu-se la situația din Ucraina, că nu există niciun fel de pericol actual sau o amenințare directă la adresa cetățenilor români sau la adresa României.

E necesar o responsabilitate şi o transmitere a unui mesaj foarte clar, voi fi eu însumi mult mai atent la mesajul public. Sunt convins că toţi reprezentanții statului vor face la fel, ca cetăţenii României să aibă siguranţa, din partea noastră, a celor cu funcţii publice, că nu există azi niciun fel de pericol pentru cetăţeni sau pentru România.

Victor Ponta

premier

Ponta a mai precizat, în cadrul conferinței de presă de la sediul MapN, că Moldova şi Ucraina sunt în stare de pericol, astfel că autorităţile române trebuie să aibă o strategie actualizată.

România nu e în niciun fel de pericol, iar vecinii şi prietenii noştri din Ucriana sunt în situaţie de pericol şi vreau să reafirm, în numele Guvernului României, sprijinul politic necondiţionat pe care România îl acordă Ucrainei şi Moldovei, în ce priveşte respectarea dreptului integrităţii şi inviolabilităţii teritoriului, a parcursului european al acestor două ţări vecine – cu referire în mod special la Moldova. Ucraina trebuie sprijinită necondiţionat în ce priveşte integritatea şi inviolabilitatea teritoriului”, a susținut premierul.

De asemenea, Ponta a anunţat că marţi va primi o analiză la zi privind situaţia din Ucraina şi Moldova şi o actualizare a strategiei României, urmând să le înainteze, în calitate de vicepreşedinte CSAT, preşedintelui Traian Băsescu pentru a fi discutate în CSAT.

Cele trei ministere au în pregătire şi mâine îmi vor prezenta, înainte de şedinţa de guvern, o analiză la zi cu ultimele evoluţii, date şi informaţii privind situaţia din Ucraina şi o updatare a strategiei României în acest sens, vom înainta acest document integrat din partea structurilor guvernamentale către preşedintele României şi către celelalte structuri de securitate naţională. Singura instituţie prevăzută de Constituţie care poate integra atât analiza şi informaţiile structurilor guvernamentale, cât şi ale serviciilor de informaţii care se află în subordinea Parlamentului este Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi, în calitate de vicepreşedinte al CSAT, sunt de părere că, în baza acestor materiale la zi, în cadrul CSAT trebuie ca toţi membrii CSAT să luăm la cunoştinţă despre situaţia la zi, despre analiza privind evoluţiile în viitor şi despre strategia pe care România, ca membru NATO şi ţară care este alături de Moldova şi de Ucraina, trebuie să o adopte.

Victor Ponta

premier

Totodată, șeful executivului a infirmat orice discuţie privind mobilizarea rezerviştilor şi recrutarea tinerilor. “Nu s-a pus și nu se pune o astfel de problemă, nu e nevoie de așa ceva”, a susținut premierul.

D.M.