1.6 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 10:45
No menu items!

Ponta: Lucrurile pe care UE le face pentru Moldova înseamnă sprijinul necesar pentru păstrarea independenței

spot_img

victor-ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că lucrurile “concrete și palpabile” pe care Uniunea Europeană le face pentru Republica Moldova înseamnă, de fapt, sprijinul de care această țară are nevoie pentru a-și păstra “independența, integritatea” și pentru apărarea în fața oricărei agresiuni.

Ponta, care se află într-o vizită de lucru la Atena, a afirmat că l-a informat pe premierul grec despre ultimele evoluții din Republica Moldova și Georgia, state cu aspirații europene.

Am fost săptămâna trecută în ambele țări și am făcut și un pic de lobby politic, am spus că, cel puțin pentru Moldova, o vizită a primului-ministru al Greciei, președinte al Consiliului UE în această perioadă, ar fi un semnal extraordinar de sprijin și sper să dăm vestea bună celor de la Chișinău: că vor fi vizitați de primul-ministru și de țara care asigură președinția Uniunii Europene în această perioadă.

Victor Ponta

prim-ministru

Șeful Executivului a precizat că din partea premierului grec există “sprijin total” pentru ca Republica Moldova și Georgia să semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană “poate chiar în iulie”.

Dincolo de acest aspect european, există o obligație naturală și fundamentală a României de a sprijini în toate modurile posibile Republica Moldova. Cred că lucrurile concrete pe care România le face în plus față de ceea ce face Uniunea Europeană, și mă refer la sprijinul pentru infrastructura în educație, pentru infrastructura în energie, (…)pentru dezvoltarea instituțiilor democratice, cred că asta poate face România în plus față de Uniunea Europeană și asta facem zi de zi.

Victor Ponta

prim-ministru 

Ponta a reafirmat sprijinul Guvernului român pentru Executivul pro-european de la Chișinău condus de Iurie Leancă.

România are interesul să sprijine acest Guvern și orice atac împotriva domnului Leancă e un sprijin pentru Voronin și pentru comuniști. (…)Trebuie să sprijinim Guvernul pro-european, nu să-l atacăm din motive personale“, a arătat Victor Ponta.

Totodată, premierul a precizat că poporul ucrainean trebuie să se apropie de Uniunea Europeană și de valorile acesteia.

România și Grecia susțin toate deciziile adoptate la nivel european și transatlantic, care să asigure o dezvoltare democratică, pro-europeană a Ucrainei și integritatea sa teritorială“, a conchis Ponta.

D.M.