1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 9:02
No menu items!

Ponta, la Chișinău: România sprijină stabilitatea Moldovei, în contextul crizei din Ucraina

spot_img

ponta

Premierul Victor Ponta a afirmat, vineri, la Chișinău, că România este profund interesată de păstrarea stabilității și integrității teritoriale a Moldovei în contextul crizei din Ucraina. Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a arătat că graniţa statului vecin este bine păzită împotriva “elementelor subversive”.

Ponta, aflat în drum spre Georgia, pentru o vizită oficială de două zile, a făcut o escală la Chișinau, unde a avut o scurtă întrevedere cu premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă.

Premierul a discutat cu omologul său moldovean despre stadiul proiectelor bilaterale, aplicarea noilor reguli pentru cetățenii moldoveni de a călători fără vize din 25 mai și despre situația din Ucraina.

“Am discutat împreună, bineînţeles, situaţia din Ucraina, pentru că suntem atât de aproape, şi unii, şi alţii, de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Eu am spus tot timpul că, pe de-o parte, România, ca ţară membră a UE şi NATO, are poziţii perfect consolidate şi coordonate cu partenerii europeni şi transatlantici, dar, ştiind foarte bine care sunt puterile României, toate eforturile noastre se îndreaptă spre Moldova, care, în noiembrie, a avut curajul să ia o decizie pe care am salutat-o cu toţii, în sensul integrării europene şi acest curaj şi această viziune trebuie sprijinite cu toate puterile. Bucureştiul e mult mai aproape decât Bruxelles-ul”, a spus Victor Ponta.

Întrebat de jurnaliști cum va reacționa România dacă vor exista riscuri la adresa securității Republicii Moldova, Ponta a precizat că nu există astfel de riscuri și că nu dorește, diplomatic, să răspundă la astfel de întrebări.

Premierul român a adăugat, însă, că România, ca toate țările membre UE și NATO, este profund interesată de păstrarea stabilității și integrității teritoriale a statului vecin.

El a mai precizat că România și Moldova vor avea poziții similare atât la proiecte comune, cât și în soluționarea unor crize, precum cea din Ucraina.

Totodată, Ponta a spus că speră ca, până la 25 mai, cetățenii moldoveni să poată călători fără vize în UE.

De asemenea, premierul moldovean, Iurie Leancă, a afirmat că nu dorește să intre acum în astfel de speculații și că speră că rațiunea va triumfa și nimeni nu va dori să creeze o nouă sursă de tensiune.

“Urmărim foarte atent tot ce se întâmplă în stânga Nistrului, să continuăm politica de angajare a celor de la Tiraspol pentru a evita decizii unilaterale şi, astfel, crearea unor tensiuni şi provocări. Avem acelaşi interes şi pe zona de sud a Republicii Moldova, să nu admitem inflamarea situaţiei. În rest, comunicăm foarte strâns şi cu colegii de la Kiev pentru a face aşa încât frontiera bilaterală să fie una bine păzită, ca elemente subversive să nu traverseze această frontieră”, a spus Leancă, precizând că va avea, luni, o discuție în acest sens cu liderii ucrainieni.

D.M.