21.6 C
București
miercuri, 23 iunie 2021 - 0:02

Ponta l-a informat pe Zgonea din 30 iulie despre propunerile pentru comisar. Ce conține scrisoarea

spot_img

Scrisoarea pe care Ponta i-a adresat-o președintelui ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este precedată de un document transmis lui Valeriu Zgonea în 30 iulie și înregistrat la Biroul Permanent al Camerei Deputaților în 6 august

ponta-scrisoare

Premierul Victor Ponta l-a informat în data de 30 iulie pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, despre cele două propuneri ale Guvernului pentru comisar european, informarea conţinând inclusiv numele celor propuşi, respectiv Dacian Cioloş şi Corina Creţu.

Ponta i-a transmis lui Zgonea, în calitatea sa de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în data de 30 iulie, pentru informare, scrisoarea pe care i-a adresat-o preşedintelui ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referitoare la propunerile Guvernului privind viitorul comisar european din partea României. Scrisoarea transmisă de Ponta lui Zgonea a fost înregistrată la Biroul Permanent al Camerei Deputaților în data de 6 august.

Doresc să vă informez că, imediat ce voi primi răspuns oficial din partea preşedintelui ales al CE asupra deciziei luate, Guvernul va demara procedurile pentru audierea persoanei nominalizate, în conformitate cu Legea 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene” se arată în scrisoarea transmisă de Ponta lui Zgonea.

În scrisoarea adresată lui Juncker, Ponta i-a transmis acestuia faptul că Dacian Cioloş este prima propunere pentru un portofoliu care ar acoperi dezvoltarea regională şi agricultura.

Dacă prima noastră propunere nu corespunde arhitecturii pe care o aveţi în vedere pentru viitoarea Comisie, am dori să luaţi în considerare candidatura doamnei vicepreşedinte al PE, Corina Crețu, pentru un portofoliu care va fi discutat cu dumneavoastră ulterior“, i-a scris Ponta lui Juncker.

scrisoarePremierul Victor Ponta a precizat, sâmbătă, răspunzând unei întrebări, că cea de a doua nominalizare pentru comisarul european din partea României este “categoric o femeie”, dar nu a oferit un nume. Șeful executivului a precizat că, în scrisoarea transmisă la Bruxelles, prima opţiune a României este portofoliul Agriculturii pentru Dacian Cioloş.

Preşedintele Traian Băsescu a spus, sâmbătă, într-o declaraţie de presă susţinută înainte de plecarea către Bruxelles, că, “spre surprinderea sa, a aflat că România a transmis două nominalizări pentru funcția de comisar european”, fapt despre care ştie de la Bruxelles.

D.M.