18.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 17:49

Ponta: Încă trei parlamentari luați de la alte partide și PSD va merge singur la consultări

spot_img

Fostul premier Victor Ponta a explicat, luni seara, că partidul speră să mai atragă în zilele următoare câţiva noi aleşi de la alte formaţiuni în rândurile sale pentru a avea majoritate absolută în Parlament, ceea ce ar înseamna că preşedintele Klaus Iohannis nu ar mai trebui să discute decât cu PSD, informează Mediafax.

Într-o intervenţie telefonică la România TV, Victor Ponta a explicat că este posibil ca, după redistribuire şi eventuale racolări PSD să aibă majoritate absolută în Parlament, ceea ce, a spus fostul premier, ar impune aplicarea articolului 103 din Constituţia României, care prevede ca preşedintele să desemneze un candidat pentru funcţia de premier în urma consultării partidului care are majoritatea.

„Avem emoţii să vedem dacă la repartizarea mandatelor PSD va avea majoritate absolută. Atunci se aplică un articol din Constituţie referitor la nominalizarea premierului. Cu ALDE avem majoritate, dar se schimbă puţin lucrurile. (…) . Potrivit articolului 103 din Constituţie, preşedintele desemnează un candidat în urma consultării partidului care are majoritatea în Parlament. Nu scrie în constituţie partidul care a obţinut majoritatea, ci cel care are majoritatea în Parlament, ceea ce vom şti după ce fiecare parlamentar anunţă din ce grup face parte. Dacă acum, la repartizare, ne lipsesc 2-3 mandate, cred că vor fi 3-4 parlamentari care vor vrea să fie în grupul PSD. Atunci nici nu se mai fac consultări cu celelalte partide, ci doar cu partidul care are majoritate absolută, nu-i mai deranjează pe cei de la PNL să-i consulte degeaba. Băsescu a acceptat votul din 2012, nu aş vrea ca Iohannis să fie mai rău decât Băsescu”, a declarat Ponta, potrivit România TV.

Toţi liderii PSD s-au pronunţat până în prezent pentru varianta Liviu Dragnea – premier, deşi Klaus Iohannis a avertizat că nu va nominaliza un premier cu probleme penale.

Valeriu Motoc