12.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 14:24

Ponta îl urechează pe Barbu de la Cultură: Nu mai intrați în competențele economice ale Germaniei

spot_img

Ponta îl urechează pe Barbu de la Cultură: Nu mai intrați în competențele economice ale Germaniei

Premierul Victor Ponta l-a criticat miercuri, la începutul ședinței de Guven, pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, pentru declarațiile publice prin care acesta din urmă desființa modelul fiscal al Germaniei. ”Este vorba despre un ministru pe care-l respect foarte mult, dar, domnule Barbu, vă rog să nu mai intrați în competențele economice ale Germaniei”, a spus Ponta.

Șeful Executivului a sugerat că Barbu nu ar avea competențe pentru a judeca strategiile fiscale sau economice, spunând că Guvernul se descalifică prin emiterea acestui tip de opinii. Ponta l-a sfătuit pe ministrul Culturii să rezolve ”problemele” ce țin de ministerul pe care îl conduce.

”Vă rog să luați foarte în serios acest mesaj al meu (…) Dacă e vorba de Cultură, d-le ministru, vă rog să faceți o analiză pentru că, din păcate, situația nu merge așa cum ne-am dori. Institutul Cultural Român trebuie să redevină o instituție care să ne ajute în promovarea culturii noastre în străinătate. Lucrurile nu merg bine”, a spus Ponta.

Ministrul Culturii a declarat marţi, la Râmnicu Sărat, că Germania “încearcă să exporte un model de disciplină fiscală nepotrivit pentru toate celelalte ţări din Uniunea Europeană”, ce nu poate fi reprodus “nici de Franţa şi Italia, cu atât mai puţin de România”.

“Germania încearcă să exporte un model de disciplină fiscală care mi se pare că e nepotrivit pentru toate celelalte ţări din UE. Germania e o ţară industrială cu un ritm de dezvoltare economică ce nu poate fi reprodus nici de Franţa şi Italia, cu atât mai puţin de România. Atunci, a aplica într-o ţară ca România un deficit structural de 0,5% înseamnă să refuzi generaţiilor viitoare, copiilor noştri, orice şansă de convergenţă cu nivelul de prosperitate măcar mediu din UE. Mie mi se pare că România nu trebuie să devină doar un discipol care urmează pe alţii oricât de înţelepti ar fi, cred că trebuie să adăugăm vocea noastră, viziunea noastră”, a declarat ministrul Daniel Barbu.

De asemenea, Barbu a spus că Angela Merkel “ori este prost informată, ori informată cu evenimente de acum 15-20 de ani”, dacă a susţinut la întâlnirea cu Victor Ponta că lupta împotriva corupţiei “e de mare actualitate”.

Luni, Ponta a avut o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel. Oficialul de la Berlin a afirmat, într-o declarație de presă comună cu premierul român, că Germania vrea să fie partener al României, subliniind importanța respectării standardelor statului de drept și a luptei anticorupție în România.

C.C.