8.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 18:43
No menu items!

Ponta îl acuză pe Băsescu de şantaj UPDATE

spot_img

Ponta_Basescu

  • UPDATE

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că acordul de coabitare cu şeful statului este suspendat, având în vedere că, prin refuzul de a semna Memorandumul cu FMI, preşedintele Traian Băsescu a comis “un abuz” şi a intervenit în chestiuni de politică fiscală şi bugetară, care ţin de Executiv.

Întrebat ce se întâmplă cu pactul de coabitare, Ponta a răspuns: “E evident că preşedintele nu mai respectă acest lucru, deoarece politica fiscală şi bugetară aparţine Guvernului şi Parlamentului, în niciun caz nu preşedintelui. Nu e o chestie de politică externă. E evident un abuz”.

“Acordul de coabitare e ca şi acordul cu FMI: e suspendat de preşedinte până când domnia sa e de acord să semneze”, a spus Ponta.

Premierul a precizat că a aflat de la televizor despre intenţia lui Traian Băsescu de a nu semna Memorandumul cu FMI, la fel ca ministrul de finanţe şi ca ministrul bugetului.

Nu am crezut că preşedintele va fi atât de iresponsabil. Am crezut că mă va înjura pe la televizor, mă va face în toate felurile, dar va semna documentul. E un nivel superior al iresponsabilităţii la care preşedintele a ajuns şi e vorba de o lipsă de discernământ.

Victor Ponta

premier

Victor Ponta a mai declarat că România pierde 150 de milioane de lei pe lună ca urmare a faptului că preşedintele Traian Băsescu refuză să semneze Memorandumul cu FMI, banii reprezentând cei 10% în plus pentru cofinanţare de la UE.

Singurul efect direct pe care îl avem este pierderea acelui top-up, acel 10% în plus pe care îl primim ca şi cofinanţare de la UE. Practic, e vorba de 1,7 miliarde de lei pe an, deci 150 de milioane lei pe lună, deci 30-35 de milioane de euro pe care îi piedem în fiecare lună de la Comisia Europeană, pentru că în loc de 95% cofinanţare primim doar 85%. Deci, dacă vreţi, primul calcul al acestei supărări a preşedintelui – 150 milioane de lei pe lună pe care îi pierdem de la Comisia Europeană.

Victor Ponta

premier

Premierul a precizat că se va vedea în zilele următoare dacă sunt probleme pe cursul de schimb sau pe dobânzile pe care le plăteşte statul român.

Victor Ponta a spus că memorandumul nu poate fi trimis la FMI, pentru că e vorba de un acord internaţional şi, conform Constituţiei, acordurile internaţionale trebuie semnate şi de preşedinte.

După cum ştiţi foarte bine, FMI a anunţat că şi-a anulat şedinţa board-ului din luna decembrie în care trebuia să aprobe noua scrisoare de intenţie şi memorandumul. La un moment dat, după ce preşedintele acceptă ideea că trebuie să facem o comisie de anchetă, probabil că o să semneze.

Victor Ponta

premier

Board-ul FMI se va reuni, cel mai probabil, în luna martie pentru a discuta pe tema acordului cu România, după ce o misiune a instituţiei financiare se va afla în luna ianuarie la Bucureşti, întrucât nu poate analiza scrisoarea de intenţie şi memorandumul fără semnătura preşedintelui ţării.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că preşedintele Traian Băsescu vrea să şantajeze Parlamentul şi Guvernul pentru a nu se mai face Comisia de anchetă în cazul achiziţiei terenului din Călăraşi, acesta fiind motivul pentru care a refuzat să semneze Memorandumul cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

Pentru mine lucrurile sunt foarte clare: preşedintele practic vrea să şantajeze Parlamentul şi Guvernul ca să nu mai facem Comisia privind terenurile de la Călăraşi. E un mod extrem de individualist şi egoist de a face politică şi de a-ţi folosi funcţia.

Victor Ponta

premier

Ponta a subliniat că, personal, nu este de acord cu renunţarea la înfiinţarea acestei comisii.

Dacă conducerea Parlamentului va considera că e util să cedeze la acest şantaj, eu unul nu sunt de părere că putem accepta ideea să nu mai facem Comisia cu terenurile domnului Băsescu ca să promulge bugetul. Cred că sunt lucruri total diferite.

Victor Ponta

premier

Premierul a menţionat că, în opinia lui, acest mod de a-ţi folosi funcţia pentru un interes personal este “probabil cel mai urât lucru făcut de domnul Băsescu în funcţia de preşedinte”.

Întrebat cum explică faptul că Traian Băsescu refuză să semneze Memorandumul cu FMI, însă a semnat scrisoarea de intenţie cu FMI, Ponta a precizat că Băsescu a semnat nu doar scrisoarea, dar a semnat toate celelalte documente până acum.

R.D.