4.6 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 18:17
No menu items!

Ponta: Guvernul va deschide un proces în Franţa pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuşi

spot_img

Guvernul se va angaja în mod direct în deschiderea unui proces în Franţa pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi, a anunțat, joi, premierul Victor Ponta. 

Ponta a făcut acest anunț în urma unei întâlniri pe care a avut-o la Târgu Jiu cu primarul municipiului şi cu scriitorul Laurian Stănchescu, cel care a început de mai mult timp o acţiune de repatriere în România a osemintelor lui Brâncuşi.

Premierul a declarat că Guvernul va prelua cheltuielile pe care le presupune procesul respectiv, el menţionând că fără o decizie a instanţei franceze repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi nu va fi posibilă.

“Procedurile cu statul francez sunt extrem de complicate şi sunt foarte hotărât ca această iniţiativă privată s-o luăm la nivelul Guvernului. Guvernul va angaja o firmă de avocaţi din Franţa, din Paris, pentru că în toate procedurile este nevoie de o hotărâre a judecătorului din Paris, pentru ca rămăşiţele lui Constantin Brâncuşi să poată fi deshumate şi aduse la Târgu Jiu”, a precizat Ponta.

Primul ministru a arătat că Secretariatul General al Guvernului va primi o dispoziţie specială în acest sens din partea sa, proiectul de repatriere a osemintelor lui Brâncuşi presupunând şi reamenajări pe care autorităţile le vor face la Hobiţa, acolo unde se află casa părintească a sculptorului, precum şi cimitirul în care acesta ar urma să fie înhumat.

R.D.