21.6 C
București
luni, 29 mai 2023 - 21:28
No menu items!

Ponta: Guvernul sesizează Curtea Constituțională în legătură cu implicarea președintelui Traian Băsescu în campania electorală

spot_img

Victor-Ponta

Guvernul va sesiza Curtea Constituțională a României (CCR) în legătură cu implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală, iar în baza deciziei Curții se va proceda în consecinţă, a anunţat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

Vreau să fac un apel către președintele României de a înceta participarea la campania electorală. Există cetățeni români care au drept de vot, dar care nu au dreptul să facă campanie electorală. (…)Președintele României are aceleași obligații ca și alte categorii și trebuie să respecte Constituția.  Guvernul României va sesisa CCR în baza articolului 34, aliniat 1 din Legea 47/1992 care reglementează activitatea CCR, în sensul următor (trei solicitări): să analizeze existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, cel abilitat prin Constituţie şi lege să organizeze campania electorală, şi Preşedinte, să stabilească că acest conflict este cauzat de implicarea directă a preşedintelui în campania pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi în campania pentru alegerea unor mandate de deputat şi senator şi să pronunţe o decizie prin care să stabilească în mod clar că preşedintele României, ca şi alte categorii de persoane care ocupă anumite funcţii, nu are dreptul de a face campanie electorală şi de a se implica activ.

Victor Ponta

premier, președinte PSD

Victor Ponta a precizat apoi că Guvernul va trimite marți sesizarea către CCR.

Întrebat de jurnalisti dacă ia in calcul și o eventuală nouă suspendare a lui Traian Basescu, Victor Ponta a evitat un răspuns, spunând doar ca așteaptă o decizie a Curții Constituționale pe această temă.

Ponta a subliniat apoi că orice decizie a CCR este obligatorie.

ALTE DECLARAŢII ALE LUI VICTOR PONTA:

  • A fost trimis un ajutor de urgenţă pentru ca sinistraţii să treacă peste aceste zile.
  • Datorită intervenţiei nu s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti, iar pierderile materiale au fost cât mai limitate cu putinţă.
  • Infrastructura pe care România o deţine a rămas o perioadă extrem de lungă de timp fără niciun fel de intervenţie, iar acum locurile inundaţiilor sunt aceleaşi din 2005.
  • Până în luna septembrie trebuie realizat graficul de investiţii pentru a fi evitate inundaţiile în viitor
  • Am luat decizia de a suspenda participarea noastră la acţiunile electorale. Vreau să fac un apel către preşedintele României de a înceta participarea la campania electorală

R.D.