1.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 3:45
No menu items!

Ponta, guvernatorii şi parlamentarii, în vizorul preşedintelui

spot_img

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat luni seara, într-o conferinţă extraordinară de presă, că de aproximativ cinci luni de zile toate instituţiile statului sunt supuse unor atacuri continue din partea actualei puteri, dând exemple în acest sens ANI, Curtea Constituţională, Parchetul General, ÎCCJ sau chiar de structurile de securitate naţională.

”Toate sunt în tirul paradoxal al puterii. Nici măcar nu le atacă Opoziţia, ci Puterea. Cei care cred că aşa îşi pot subordona instituţiile statului, greşesc. Cât timp voi fi aici (n.r. la Cotroceni), nu şi le vor subordona. Aceste instituţii vor funcţiona independent de voinţa politică, iar cu mine nu se va putea negocia infestarea lor cu decizii politice. Politicienii trebuie să înţeleagă că ultimul an când instituţile au funcţionat cu ordine din sediile de partid a fost anul 2004”, a avertizat de la microfonunl Cotroceniului şeful statului. Mai mult, acesta a arătat că se teme că România este suspectată în plan internaţional de a nu putea organiza alegeri libere, din cauza fraudelor” făcute la referendumul pentru suspendarea preşedintelui. ”Vom avea ruşinea de a suporta observatori OSCE”, a adăugat Băsescu.

Ponta şi ai săi, vinovaţi de acoperirea penalilor

Băsescu a reamintit că ANI a constatat săptămâna trecută incompatibilitatea a patru demnitari. ”N-a existat nicio reacţie, decât reacţii de solidarizare cu cei patru demnitari incompatibili. Preşedintele a afirmat că toate aceste exemple sunt elemente care nu pot caracteriza un stat de drept, şi ”care ne trimit cu mulţi ani înapoi”. ”Şi toată această depreciere este generată în ultimele 6 luni! Cred că actuala majoritate trebuie să se întrebe dacă are vreo responsaiblitate”, a arătat Băsescu. El a subliniat că a trimis luni, pentru a doua oară, Camerei Deputaţilor, ”rugămintea” de a analiza cazurile a doi foşti miniştri, şi totodată o scrisoare la Senat pentru a analiza problema deciziei definitive a ÎCCJ în cazul unui senator care a fost declarat incompatibil, fiind dovedit deja incompatibil.

”L-am rugat şi pe premierul Victor Ponta să analizeze situţaia celor 4 incompatibili, sigur au dreptul să atace în justiţie deciziile ANI, dar aici discutăm de modul cum arată un guvern iar antecedentele acestui guvern nu justitfică menţinerea acestor oameni doar din solidaritate cu politicienii, din interese de alianţă. Important este ca România să probeze că şi-a însuşit valorile democratice, ale statului de drept. Şitu că aceste lucruri nu au rezonanţă la popualţie, nici in presă, dar mi se pare că este ultima tribună pe care o mai pot utiliza pentru a încerca un efort, dacă vreţi, sau să adresez o rugăminte Parlamentului care îşi termină mandatul după 9 decembrie ca, înainte de a pleca, să rezolve aceste probleme care ţin de el”, a spus Traian Băsescu care a precizat că aici nu discutăm de răutate, de poliţe, ci de funcţionarea statului de drept. ”Nu poţi împiedica procurorul să-ţi ia o declaraţie într-un dosar penal deschis. Pentru oamenii drepţi, prezenţa în faţa procurorului este şansa de dezvinovăţire nu este o acuzaţie. (…) Aşa funcţionează democraţia şi vă spune un om care a fost destul de des în faţa procurorilor – este o şansă nu o neşansă”, a mai spus preşedintele. Nu în ultimul rând, Traian Băsescu a ţinut să avertizeze că instituţiile statului nu-şi opresc funcţionarea doar pentru că este campanie electorală. ”Nu putem spune – domnilor este campanie, luaţi-vă vacanţă de la ANI, domnilor parlamentari luaţi-vă vacanţă, domnule preşedinte, taci că deranjezi”, a spus Băsescu. (C.C.)