9.3 C
București
vineri, 29 octombrie 2021 - 0:39

Ponta: Geoană, Șova și Vanghelie au fost excluși din partid. PSD rămâne la guvernare

spot_img

Anunțul a fost făcut de președintele PSD după ședința CExN de joi

Ponta_SZ 1

Mircea Geoană, Dan Șova și Marian Vanghelie au fost excluși din PSD. Anunțul a fost făcut de președintele PSD, premierul Victor Ponta, la finalul ședinței Consiliului Executiv Național (CExN) al PSD, care a avut loc joi. 

Este nevoie de o echipă de conducere care să fie cu adevărat unită și care să aibă un proiect comun. Din acest punct de vedere au fost trei dintre colegii noștri de care majoritatea covârșitoare a colegilor mei – cu doar două voturi împotrivă, toate celelelate pentru – a decis că trebuie să ne despărțim drumurile. Domnul Geoană, domnul Vanghelie și domnul Șova au primit o sancțiune din partea CExN al PSD de excludere din partid.

Victor Ponta
premier, președinte PSD

Principalele declarații ale lui Victor Ponta:

  • Am avut o primă întâlnire a CExN al PSD. Am încheiat practic un ciclu complet electoral, cu rezultatele pe care le știți cu siguranță și le știe toată lumea, la sfârșitul acestui ciclu electoral, eu  – în calitate de lider al partidului și echipa de conducere trebuie să ne asumăm și lucrurile bune, dar și eșecul din 16 noiembrie.
  • Le-am mulțumit tuturor pentru activitatea din acești cinci ani.

Congres în primăvara lui 2015

  • Prima decizie a fost aceea de a organiza forumurile principale de conducere a partidului, CExN și, după aceea, congres în primăvara anului viitor. Din acest punct de vedere, actuala conducre va asigura conducerea partidului până în primăvara atunci când nu doar că se va alege o echipă de lideri, ci se va decide următorul proiect pentru următorii cinci ani.

PSD rămâne la guvernare

  • Cu o singură abținere, cred, s-a decis că am primit un mandat de conducere a Guvernului, în 2012, și atunci ne dorim ca, împreună cu aliații noștri,  să prezentăm în Parlament în primul rând o structură reformulată de guvern și bugetul pe 2015. Am luat act de decizia UDMR de a nu mai face parte din structura guvernamentală, dar avem multe proiecte pe care să le continuăm, chiar dacă UDMR nu va mai fi reprezentat în structura guvernamentală.

Despre reformarea PSD:

  • Trebuie să scăpăm de eticheta de comunism.
  • Corupția – PSD va avea un viitor politic, în măsura în care vom arăta foarte clar că nimeni nu este protejat în fața acuzațiilor de corupție, nimeni nu este mai presus de lege. Am văzut ieri că s-a reactivat tema cu Legea amnistiei și grațierii. (…)Poate nu am fost destul de clar – nu ne aparține această inițiativă și evident că nu o susținem.
  • Imaginea de partid al baronilor – este un element pe care, dacă nu-l schimbăm, poate vom câștiga alegeri locale, parlamentare, dar în niciun caz, alegeri prezidențiale.

Despre excluderi:

A fost o ședință dificilă. Pot să învăț sau putem găsi alții mai buni ca mine. O să încerc să fiu un prim- ministru bun, care să colaboreze cu președintele, cu Parlamentul, cu forțele politice. Votul din 16 noiembrie e o lecție dureroasă pentru mine  și cei care vor să învețe din astfel de lecții, poate, pot să aibă o a doua șansă.

Este nevoie de o echipă de conducere care să fie cu adevărat unită și care să aibă un proiect comun. Din acest punct de vedere au fost trei dintre colegii noștri de care majoritatea covârșitoare a colegilor mei – cu doar două voturi împotrivă, toate celelelate pentru (80 de voturi pentru – n.r.)– a decis că trebuie să ne despărțim drumurile. Domnul Geoană, domnul Vanghelie și domnul Șova au primit o sancțiune din partea CExN al PSD de excludere din partid.